Portret van Kate Middleton

Aangepast op

Een gewoon burgermeisje dat het hart verovert van de gewildste prins van Groot-Brittannië en hem in Westminster Abbey het ja-woord geeft. Het is de droom van menig Brits meisje, maar het overkomt Kate Middleton (29), dochter uit een Brits middenklasse-gezin.

Catherine Elizabeth Middleton wordt geboren op 9 januari 1982 en groeit op in de Zuid-Engelse plaats Bucklebury. Ze is de oudste van drie kinderen in het gezin van zakenman Michael Middleton en zijn vrouw Carole, een voormalig stewardess. Kate heeft nog een zus, Philippa (ook wel 'Pippa' genoemd), en een broer, James.

Haar ouders starten een postorderbedrijf in feestartikelen, dat uitgroeit tot een miljoenenbedrijf. Dankzij het vermogen van haar ouders krijgt Kate de mogelijkheid onderwijs te volgen op het exclusieve Marlborough College in Wiltshire. Oud-docenten en -leerlingen beschrijven haar als intelligent, populair, creatief en sportief. Ze is aanvoerder van het school-hockeyteam, speelt tennis op hoog niveau en doet aan atletiek.

Huisgenoten

Kate leert prins William in 2001 kennen tijdens haar studie kunstgeschiedenis aan St. Andrews University, in Schotland. Vanaf eind 2002 worden ze huisgenoten en het jaar daarop bloeit een relatie op.

Het blijkt moeilijk de relatie buiten de aandacht van de media te houden. In 2005 verschijnen de eerste foto's van Kate met prins William op skivakantie in Zwitserland. Sinds haar afstuderen in 2005 wordt ze bijna permanent door fotografen achtervolgd. Haar advocaten doen een oproep aan de media om haar privacy te respecteren

In 2006, als er geruchten zijn dat Kate namens het koningshuis eigen beveiliging krijgt, wordt er druk gespeculeerd over een op hande zijnde verloving.

Breuk

Maar zover komt niet. In april 2007 blijkt dat William en Kate hun relatie hebben verbroken. Volgens royaltywatchers is de druk die de media op het stel hebben gelegd de oorzaak van de breuk, maar dat gerucht wordt noch door William noch door Kate bevestigd.

Kate werkt op dat moment als assisent-inkoper van accessoires voor het Britse modebedrijf Jigsaw. In november 2007 zegt ze haar baan op en gaat ze werken voor het bedrijf Party Pieces van haar ouders.

In juni 2007 lijkt het erop dat het stel weer bij elkaar is, als ze samen verschijnen bij het Concert for Diana in het Londense Wembley Stadion. Maar William en Kate houden vol dat ze 'gewoon goede vrienden' zijn.

Aanzoek

Ook daarna worden ze geregeld samen gezien bij publieke gelegenheden. Kate woont zelfs een paar koninklijke huwelijken bij zonder prins William, die verhinderd is. Verder weet ze redelijk goed uit de schijnwerpers te blijven. Critici spreken in de pers over 'Waity Katie', omdat ze haar tijd voornamelijk zou doorbrengen met winkelen en wachten op een huwelijksaanzoek.

In oktober 2010 is het zover. Prins William vraagt zijn Kate ten huwelijk tijdens een vakantiereis in Kenia. William geeft haar de verlovingsring die zijn moeder, prinses Diana, bijna 30 jaar geleden kreeg van zijn vader. Op 16 november wordt hun verloving publiekelijk bekendgemaakt en sindsdien is Groot-Brittannië 'in de ban' van hét huwelijk.

William en Kate geven in een interview voor de BBC aan opgelucht te zijn dat het nieuws van hun verloving nu bekend is. Kate, die na haar huwelijk Catherine genoemd zal worden, noemt het 'een uitdaging' om straks officieel deel uit te maken van de Britse koninklijke familie: "Het is zenuwslopend spannend, omdat het allemaal nieuw voor me is, maar ik zie er naar uit."