Hulpverleners vlak na de aanslag AFP

De vermoedelijke dader van de aanslag in Trier, waarbij meerdere mensen zijn gedood, wordt later vandaag voorgeleid. De rechter zal beslissen of de 51-jarige man in voorlopige hechtenis gaat of in een gesloten psychiatrische inrichting wordt geplaatst.

Volgens een politiewoordvoerder heeft de man een verklaring afgelegd. Over de inhoud van de verklaring zijn geen mededelingen gedaan.

De Duitser Bernd Walter W. zou gisteren een bloedbad hebben aangericht in Trier door met een terreinwagen zigzaggend door voetgangersgebied te rijden. Vijf mensen kwamen om, onder wie een meisje van 9 weken en haar 45-jarige vader. Zijn vrouw en hun zoontje van anderhalf liggen gewond in het ziekenhuis.

Ook drie vrouwen van 25, 52 en 73 kwamen om. Veertien anderen raakten gewond, zeker acht van hen ernstig. Mensen die getuige waren van de aanslag kunnen slachtofferhulp krijgen.

Vanmorgen kwamen inwoners van Trier samen om de slachtoffers te herdenken:

Trier herdenkt slachtoffers een dag na de aanslag

De verdachte sliep in de dagen voor de aanslag in de auto die hij voor zijn daad zou hebben gebruikt. Die auto had hij geleend van een kennis, die volgens de politie niets met de misdaad te maken heeft. Volgens de hoofdaanklager "is er geen bewijs van een terroristisch, politiek of religieus motief" en handelde de man alleen. Wel zou er bewijs zijn dat hij psychisch ziek is. De man was dronken toen hij door de politie werd aangehouden.

Familieleden vertelden de Duitse pers dat ze al jaren geen contact met W. hadden. Hij woonde bij zijn moeder in huis tot zij overleed, daarna zou het bergafwaarts met hem zijn gegaan. Hij raakte zijn huis kwijt en had een drankprobleem. De verdachte had geen strafblad en was niet eerder in aanraking geweest met de politie.

Het onderzoek in de stad is voorlopig afgerond en het voetgangersgebied is weer vrijgegeven. Het stadsbestuur overweegt om betonblokken te plaatsen als barrière rond voetgangerszones.

Het coronatestcentrum van Trier blijft vandaag dicht, omdat veel hulpverleners en medisch personeel gisteren zijn ingezet tijdens het incident en die gebeurtenissen nog moeten verwerken.

Wake bij Porta Nigra

In de Dom van Trier kwamen gisteravond zo'n honderd mensen bijeen om te bidden voor de slachtoffers. Ook luidden de kerken hun klokken en hangen de vlaggen op overheidsgebouwen in Rijnland-Palts halfstok.

Om 10.00 uur startte een wake voor de Porta Nigra, de beroemde stadspoort uit de Romeinse tijd. Honderden inwoners van de stad leggen er bloemen en branden kaarsen. Burgemeester Wolfram Leibe van Trier wil dat er tegenover de Porta Nigra een herdenkingsplek komt, waar mensen kunnen rouwen en gedenken. Ook kondigde hij aan dat morgen om 13.46 uur, het tijdstip dat de aanslag begon, alle kerkklokken in de stad zullen luiden.

Ook is er, op verzoek van de stadsbewoners, een rekeningnummer geopend waarop geld wordt ingezameld om de getroffenen te kunnen helpen.

Kardinaal Reinhard Marx, aartsbisschop van München en Freising en voormalig bisschop van Trier, zei zich nauw verbonden te voelen met de mensen in de stad: "Ik bid voor de doden en voor de gewonden, voor hun families en vrienden en voor alle mensen in Trier en omgeving die geconfronteerd worden met deze afschuwelijke daad."

Bondskanselier Merkel liet via Twitter weten mee te leven met de slachtoffers: "Het nieuws van Trier maakt me erg verdrietig. Ik denk ook aan degenen die ernstige verwondingen hebben opgelopen en wens hun veel sterkte."

Ook voetballer Robin Koch, die voor Leeds United speelt, maar eerder voor Eintracht Trier uitkwam, reageerde op Twitter:

STER reclame