Circus Freiwald

Dierenrechtenorganisaties zeggen dat ze naar de rechter stappen om het besluit aan te vechten dat olifant Buba bij circus Freiwald mag blijven. Animal Rights en Bite Back dreigen ook het circus zelf voor de rechter te slepen.

Minister Schouten van Landbouw besloot vandaag dat de Afrikaanse olifant hier mag blijven. Ze volgde daarmee een ruime meerderheid in de Tweede Kamer. De PVV en het CDA hadden moties ingediend om het dier, dat al dertig jaar bij circusfamilie Freiwald is, in Nederland te houden.

Ontheffing

Buba zou aanvankelijk naar een opvang in het buitenland gaan, omdat wilde dieren in Nederland niet meer mogen optreden in een circus en het rondreizen met wilde dieren is verboden. Voor Buba werd een uitzondering gemaakt, omdat er niet direct een oplossing was. Het circus kreeg een ontheffing tot 30 juni 2020, maar ondertussen is er nog geen alternatief gevonden.

Het circus verkeert door de coronacrisis in zwaar weer en heeft financiële steun nodig heeft om Buba te kunnen onderhouden.

'Niets anders dan populisme'

Animal Rights is het niet met het besluit eens om het dier hier te houden. "Dat niet-deskundige Kamerleden Buba willen veroordelen tot een bestaan als levende reclamezuil van een praktisch failliet circus is niets anders dan populisme", zegt een woordvoerder tegen 1Limburg.

Volgens de dierenorganisatie is er een geschikte opvanglocatie voor de olifant in Frankrijk, die de minister eerder ook heeft overwogen. "Er is dus geen enkele reden om op 1 januari opnieuw een ontheffing te verlenen, ongeacht het gedraai van minister Schouten. Bubas belangen worden opgeofferd aan goedkope sentimenten door een minister zonder ruggengraat."

STER reclame