De auto die bij de aanslag in Trier is gebruikt wordt weggetakeld Reuters

Het dodental van de aanslag met een auto in de Duitse stad Trier is opgelopen tot vijf. De slachtoffers vielen vanmiddag in de binnenstad toen een Duitser met een SUV in een winkelgebied inreed op voetgangers.

Op een persconferentie aan het begin van de avond maakten de autoriteiten bekend dat vier van de dodelijke slachtoffers uit Trier komen: twee vrouwen van 25 en 73, een man van 45 en een baby van negen weken. De moeder van de baby ligt gewond in het ziekenhuis. Kort na de persconferentie werd bekend dat ook een vrouw van 52 was overleden.

Burgemeester Wolfram Leibe sprak van de zwartste dag voor de stad Trier sinds de Tweede Wereldoorlog.

Burgemeester over vrouw en baby: 'Ze gingen winkelen en nu zijn ze dood'

Vijftien mensen zijn gewond geraakt, van wie er vier slecht aan toe waren. Vermoedelijk is een van hen de dode die later werd gemeld. Vijf anderen zijn ook zwaargewond. Zes mensen hebben lichte verwondingen.

Er zijn volgens het Openbaar Ministerie geen aanwijzingen voor een religieus of politiek gemotiveerde daad. Er zijn geen andere verdachten. De politie gaat ervan uit dat de dader alleen handelde en geen hulp kreeg.

Inwoners van de stad branden in het centrum van Trier kaarsjes voor de slachtoffers:

Inwoners Trier in shock na dodemansrit

De dader is een 51-jarige man uit Trier. Hij reed rond 13.45 uur in een Land Rover op hoge snelheid door de binnenstad en ramde over een afstand van honderden meters mensen. Ooggetuigen zagen mensen door de lucht vliegen. Volgens de autoriteiten ging hij doelgericht te werk. Hij reed in een zigzaglijn om zoveel mogelijk slachtoffers te maken.

Vier minuten na het begin wist de politie de dader te arresteren, toen zijn auto tot stilstand was gekomen. Hij verzette zich tegen zijn aanhouding.

De laatste dagen bracht de man door in zijn auto. Hij lijkt geen vaste woon- en verblijfplaats te hebben gehad, en voor zover bekend had hij ook geen verwanten, zei een woordvoerder van het OM.

Dit zijn beelden die zijn gemaakt bij de arrestatie:

Beelden van arrestatie na inrijden op voetgangers in Trier

De dader wordt onder meer beschuldigd van viervoudige moord, waarbij hij zijn auto gebruikte als moordwapen. Over het motief tasten de autoriteiten nog in het duister. Hij heeft nog geen verklaringen afgelegd. De man had geen strafblad.

Het OM sluit "een psychiatrische achtergrond" voor zijn daad niet uit. De dader is recent behandeld.

Voor zijn daad had de verdachte "niet onaanzienlijke hoeveelheden alcohol gedronken". Hij had een alcoholpromillage van 1,4.

Duitse media zeggen dat het gaat om Bernd W., die wordt omschreven als een zonderlinge eenling.

STER reclame