ANP

Goedemorgen! Een mondkapje is vanaf vandaag verplicht in openbare ruimtes. En Milieudefensie ontmoet Shell in de rechtbank voor een zaak over klimaatverandering.

Vandaag trekken een aantal buien over het land, lokaal met wat hagel. In de middag wordt het geleidelijk droger en is er wat ruimte voor de zon. De middagtemperatuur ligt tussen 7 en 10 graden, de wind komt uit het noorden en is langs de kust vrij krachtig.

Weerplaza Weerplaza

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. Check hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Voor iedereen vanaf 13 jaar is het nu verplicht om een mondkapje te dragen in publieke binnenruimtes, op stations en op luchthavens. Wie dat niet doet, kan een boete krijgen van 95 euro (al heb je die boete niet gauw). In gebedshuizen zoals kerken en moskeeën zijn mondkapjes niet verplicht. Ook mensen die vanwege een beperking of ziekte geen mondkapje kunnen dragen, hoeven dat niet te doen.
  • Er begint een rechtszaak tegen Shell, omdat het bedrijf te weinig zou doen tegen klimaatverandering. De zaak is aangespannen door Milieudefensie, in samenwerking met een aantal andere organisaties en 17.000 burgers.
  • De Tweede Kamer stemt vandaag over het lot van circusolifant Buba. In Nederland zijn circusdieren sinds 2015 verboden, Buba mocht nog even blijven zolang ze niet meer zou optreden. Nu moet de olifant verhuizen naar een opvanglocatie in Frankrijk, maar het CDA diende een voorstel in om Buba toch een 'verblijfsvergunning' te geven.

Wat heb je gemist?

De klok tikt, de tijd dringt, het is vijf voor twaalf voor de brexitonderhandelingen. Op 31 december verlaten de Britten met of zonder deal de Europese Unie. En dus zijn het opnieuw cruciale dagen, weken en uren, want het verdrag moet nog door de regeringsleiders worden goedgekeurd en ook het Europees Parlement moet er voor die tijd mee instemmen.

Volgende week komen de 27 EU-leiders in Brussel bij elkaar voor een fysieke top. Ze willen elkaar in de ogen kunnen kijken, want er zijn een groot aantal problemen die opgelost moeten worden.

Ander nieuws uit de nacht:

  • Ook Arizona en Wisconsin wijzen Biden officieel aan als winnaar: ook in Wisconsin en Arizona is de Democraat Joe Biden officieel uitgeroepen tot winnaar van de presidentsverkiezingen. Daarmee is de overwinning van Biden bevestigd in de laatste twee cruciale staten die de verkiezingsuitslag nog niet officieel hadden vastgesteld.
  • Ontbossing Braziliaanse Amazone op hoogste niveau sinds 2008: de ontbossing in het Braziliaanse Amazonegebied is gestegen tot het hoogste niveau in twaalf jaar. Ruim 11.000 vierkante kilometer van het regenwoud is verloren gegaan tussen augustus 2019 en juli van dit jaar, blijkt uit cijfers van het Braziliaanse ruimteagentschap INPE.
  • 'Commandant Iraanse Revolutionaire Garde gedood in Syrië': een commandant van de Iraanse Revolutionaire Garde is in Syrië bij een droneaanval omgekomen, melden bronnen aan persbureau Reuters. De aanval zou afgelopen weekend al hebben plaatsgevonden.

En dan nog even dit:

De Loden Leeuw is uitgereikt: de jaarlijkse prijs voor irritantste reclame. Dit jaar ging de twijfelachtige eer naar Haribo en Martien Meiland.

Martien Meiland kreeg de Loden Leeuw voor de irritantste reclame waarin een BN'er de hoofdrol speelt. Het spotje waarin hij te zien is voor de Vriendenloterij Bingo kreeg 45 procent van de stemmen.

De commercial van Haribo werd met 39 procent van de stemmen gekozen. Ook vorig jaar wist de snoepfabrikant al de meeste ergernis op te wekken, het spotje bleef desondanks onveranderd. In tegenstelling tot vorig jaar weigerde Haribo de prijs in ontvangst te nemen.

De 'meest irritante' reclame met in de hoofdrol Martien Meiland:

Fijne dag!

STER reclame