Inwoners uit de Tigray-regio zijn op vlucht geslagen naar buurland Sudan AFP

De leider van de opstandige Ethiopische regio Tigray claimt tegenover persbureau Reuters een militair vliegtuig van het Ethiopische leger te hebben neergehaald. Volgens TPLF-leider Debretsion Gebremichael was het vliegtuig onderweg voor een luchtaanval. Ook zou de macht in de stad Aksum zijn overgenomen.

De beweringen komen een dag nadat de Ethiopische premier Abiy Ahmed bekendgemaakt had dat zijn strijdkrachten Mekelle, de hoofdstad van Tigray, hebben ingenomen. Ook die claim valt niet te controleren, omdat communicatie met het gebied lastig is en onafhankelijke waarnemers niet worden toegelaten.

Filippo Grandi, de Hoge Vertegenwoordiger voor Vluchtelingen van de Verenigde Naties, liet vandaag weten dat de mogelijke overwinning door het regeringsleger niet betekent dat het conflict in de regio ten einde is gekomen. Daarnaast sprak hij zijn zorg uit over het lot van de tienduizenden vluchtelingen in de regio.

Het Rode Kruis sloeg vandaag alarm over het nijpende tekort aan medische goederen. In Mekelle, waar een half miljoen mensen wonen, heeft een van de ziekenhuizen geen lijkzakken en handschoenen meer, aldus de hulporganisatie.

Raketten afgeschoten op Eritrea

Eerder vandaag kwamen er vanuit buurland Eritrea berichten dat vanuit Tigray raketten werden afgeschoten op hoofdstad Asmara. De Amerikaanse ambassade in de stad meldde zes explosies te hebben waargenomen. Onder meer de luchthaven en militaire installaties zouden het doelwit zijn geweest.

Eerder voerde het TPLF al een oorlog tegen Eritrea. Volgens de rebellenbeweging maakt het Ethiopische leger gebruik van Eritrese militairen voor de strijd in Tigray. Dat wordt door Ethiopië ontkend. De Eritrese autoriteiten hebben niet gereageerd, zoals gebruikelijk in het gesloten land.

STER reclame