NK-winnares Leerdam: 'Blij dat ik heb laten zien wat ik kan'

Hein Otterspeer en Jutta Leerdam, beiden specialist op de 1.000 meter, grepen in Thialf de titel op de NK sprint. Otterspeer ging de slotafstand met een comfortabele marge in, Leerdam schudde Femke Kok, winnaar van drie van de vier afstanden, van zich af met een ijzersterke tweede 1.000 meter.

"Ja, ik ben opgelucht", reageerde Leerdam, die zaterdag door een probleem aan haar schaats geen optimale kilometer kon rijden. "Ik ben blij dat ik heb laten zien wat ik kan. Ik voelde dat ik in mijn kracht reed, maar wel ontspannen. Toch was het laatste rondje echt zwaar."

'Het is zo'n puinhoop geweest'

De 32-jarige Otterspeer, dit seizoen eindelijk eens vrij van blessures en tegenslag, snelde naar zijn derde nationale titel. Niet lang na de laatste race kon de zichtbaar geëmotioneerde Otterspeer al facetimen met zijn vriendin. "Zij heeft ook de ergernissen en de frustraties meegemaakt. Het is zo'n puinhoop geweest, het lukte gewoon niet terwijl je zo graag wil."

"Ze is thuis de drijvende kracht, zonder haar had ik het niet kunnen doen. Als dat onder je neus wordt gedrukt, breek je."

Otterspeer emotioneel in facetimegesprek met vriendin: 'Zij is de drijvende kracht'

"Het doet me heel veel, dit was een behoorlijk goed kampioenschap", vervolgde Otterspeer. "Toen we begonnen was het vrij onzeker, alles en iedereen stond er. Dat is het mooiste, dat geeft een kick als het lukt. Ik ben superblij en supertrots."

Kok opgetogen ondanks verlies

De 20-jarige Kok, bezig aan haar eerste volledige seizoen bij de senioren, kon leven met haar tweede plaats. "Ik ging helemaal kapot, ik ben strijdend ten onder gegaan", zei Kok, die op de slotafstand moeite had overeind te blijven. "Ik stortte helemaal in, ik had drie dikke missers. Er zat niet meer in."

Kok tevreden met zilveren medaille: 'Ik stortte in, er zat niet meer in'

In het afgelopen jaar verbaasde Kok zichzelf keer op keer en dat deed ze ook dit weekeinde door zaterdag de 1.000 meter te winnen in een dik persoonlijk record. "Dat had ik van tevoren niet gedacht, dat ik ook een 1.000 meter zou kunnen winnen."

Met opgeheven hoofd verlaat Kok het toernooi, dat ze vorig jaar bij haar debuut met brons afsloot. "Ik heb drie keer een afstand gewonnen, daar ben ik trots op. Voor nu ben ik heel erg tevreden en ik hoop dat ik het Jutta volgend jaar weer heel moeilijk kan maken."

Record voor Leerdam

Leerdam, ook vorig jaar nationale kampioene, zette in Thialf een puntenrecord neer. Nooit was een vrouw in Heerenveen in de sprintvierkamp (2x500 meter en 2x1.000 meter) sneller dan Leerdam. "Dat wist ik helemaal niet, leuk om te horen."

"Het zegt dat ik echt beter ben geworden, maar het kan nog beter, zeker op de 500 meter en in het laatste rondje op de 1.000 meter. Als de omstandigheden goed zijn, kan het echt harder. Dat gaan we laten zien."

Hein Otterspeer ANP

De winnaars van het weekeinde verdienden naast de NK-medaille ook een startbewijs voor de EK sprint, half januari in Heerenveen. "Morgen ga ik rusten en dinsdag gaan we weer beginnen", zei Otterspeer met een brede lach op zijn gezicht. "Ik kijk er heel erg naar uit. Ik ben tweede en derde geweest op de WK, maar een internationale titel heb ik nog niet."

STER reclame