De beschadigingen voor- en garagedeur NOS

De politie gaat ervan uit dat de voordeur van de burgemeester van Woensdrecht opzettelijk is opgeblazen met een vuurwerkbom, en dat de dader of daders wisten dat hij daar woonde. De woordvoerder neemt het woord aanslag niet in de mond, daarvoor is er nog te veel onduidelijk.

"We denken wel dat dit een bewuste actie is", zegt een woordvoerder van de politie-eenheid Zeeland-West-Brabant. "Het zou wel heel toevallig zijn dat iemand dit doet en dat later blijkt dat de burgemeester daar woont."

'Extra aanwezig'

De politie heeft met burgemeester Steven Adriaansen overlegd of het voor hem veilig is thuis te blijven. Maar vanwege veiligheidsoverwegingen doet de politie geen mededelingen over de uitkomst van dit gesprek. "We zullen zeker extra aanwezig zijn", vult de woordvoerder aan.

De explosie gebeurde afgelopen nacht in het dorp Hoogerheide, waar de burgemeester woont. Een buurtbewoner vertelt dat er een keiharde knal te horen was en dat Adriaansen "beteuterd" maar ook nuchter reageerde:

'We hoorden buiten al wat mensen praten'

De voordeur van de woning raakte zwaar beschadigd en is inmiddels vervangen. Ook de garagedeur en de op de oprit geparkeerde auto raakten beschadigd. "Z'n autoruit was kapot en omdat de versnelling in z'n vrij stond, was de auto naar achteren gerold", zegt de buurtbewoner.

Dit heeft een enorme impact, zegt Letty Demmers. Zij is betrokken bij het Ondersteuningsteam Weerbaar Bestuur, dat bedreigde bestuurders helpt. "Je kunt door zoiets onzeker worden in wat je doet. En het heeft extra impact als het thuis gebeurt. Dan vraag je je af: is het op mij als persoon gericht?"

Die gedachte kan verstrekkende gevolgen hebben volgens Demmers: "Als bedreigingen invloed hebben op de manier waarop je besluiten neemt, kan het de rechtsstaat raken en dat moeten we absoluut niet laten gebeuren." Volgens het Ondersteuningsteam heeft in 2019 de helft van de Nederlandse burgemeesters met bedreigingen te maken gehad.

Verdachte

In Hoogerheide is over een eventueel motief nog niets duidelijk. Burgemeester Adriaansen zei eerder in een verklaring dat hij in het duister tast. Van recente bedreigingen zou geen sprake zijn.

De politie spreekt van een "vermoedelijke vuurwerkbom", om eraan toe te voegen dat er sowieso geen legaal vuurwerk is gebruikt. Er is volgens de politie nog geen zicht op een verdachte.

STER reclame