Sam Lammers

Domper voor Nederlanders Atalanta, ook De Ligt morst punten met Juve

Drie dagen na de imponerende zege bij Liverpool in de Champions League (0-2), staat Atalanta Bergamo weer met beide benen op de grond. In de Serie A verloor de ploeg, met Marten de Roon en Hans Hateboer in de basis, thuis van Hellas Verona: 0-2.

Er leek na een uur spelen in Bergamo nog geen vuiltje aan de lucht voor Atalanta. Coach Gian Piero Gasperini wilde net zijn derde Nederlander inbrengen, aanvaller Sam Lammers, toen hij zag dat het fout ging. Hellas kreeg een strafschop en Miguel Veloso benutte deze.

Oud-PSV'er Lammers kwam evenwel toch in de ploeg, maar hij kon het verschil niet maken. Zeven minuten voor tijd beslisten de gasten het duel in hun voordeel, waardoor Atalanta, dat dinsdag in de groep van Ajax het Deense FC Midtjylland ontvangt in de Champions League, afhaakt in de strijd om de bovenste plaatsen in de Serie A.

Matthijs de Ligt

Ook Matthijs de Ligt wist niet te winnen zaterdag. Precies een week geleden maakte hij pas zijn rentree, nadat een schouderblessure hem sinds augustus aan de kant had gehouden. En in een week tijd heeft hij nu alweer 270 minuten gespeeld voor Juventus: eerst thuis tegen Cagliari (2-0), daarna woensdag tegen Ferençváros (2-1) en zaterdag tegen Benevento (1-1).

De Nederlander haalde bij Benevento andermaal zijn normale degelijke niveau. Cristiano Ronaldo was echter niet van de partij, hij kreeg van coach Andrea Pirlo rust.

Dat leek aanvankelijk geen gemis voor Juve, want Alvaro Morata zette de ploeg uit Turijn al na 21 minuten op voorsprong. Maar na een misser van Paulo Dybala volleerde Gaetano Letizia net voor rust de gelijkmaker binnen voor Benevento.

Stand Serie A

De ploeg uit Zuid-Italië (niet ver van Napels) trok daarna knap de 1-1 over de streep, met een glansrol voor doelman Lorenzo Montipo. In de slotfase vroeg De Ligt nog om een strafschop, nadat er aan hem getrokken werd in de vijandelijke zestien, maar de arbitrage zag er geen penalty in.

Het was alweer de vierde keer dat Juve dit seizoen punten verspeelde in een uitwedstrijd. De club die de voorbije negen seizoenen kampioen werd in Italië staat nu vijfde, op drie punten van lijstaanvoerder AC Milan, maar met een duel meer gespeeld. Milan ontvangt zondag Fiorentina.

Internazionale tweede

Inter ging op bezoek bij Sassuolo, de verrassende nummer twee voorafgaand aan de negende speelronde. Het werd een riante zege voor Inter, dat daarmee gelijk de tweede plaats overnam van de Neroverdi, die nog wel ongeslagen waren.

Na veertien minuten was het al 0-2: Alexis Sánchez scoorde na sterk voorwerk van Lautaro Martínez en Arturo Vidals voorzet trof via Vlad Chiriches (Sassuolo) doel. De 0-3 was van Roberto Gagliardini (mooie volley).