Otterspeer deelt tik uit op 1.000 meter bij NK sprint

Hein Otterspeer gaat dankzij een snelle 500 meter en een ijzersterke 1.000 meter comfortabel aan de leiding na de eerste dag van de Daikin NK sprint.

Otterspeer begon het toernooi in Heerenveen al goed; de tweevoudig nationaal kampioen gaf op de 500 meter slechts driehonderdste toe op winnaar Dai Dai N'tab. Maar op de 1.000 meter was de lange sprinter van Jumbo-Visma echt superieur. Otterspeer klokte 1.07,99 - zijn beste tijd ooit in Thialf - en pakte maar liefst 1,28 seconde terug op leider N'tab.

Zijn winst omschrijft hij als een "mokerslag". "Daar ben ik superblij mee, eindelijk behoor ik tot de club van mensen die in de 1.07 gereden hebben", zei Otterspeer met een grijns op zijn gezicht.

Otterspeer: 'Een mokerslag op de 1.000 meter, daar ben ik superblij mee'

Thomas Krol was de enige die op de 1.000 meter enigszins in het spoor kon blijven van Otterspeer. Krol gaf 0,19 seconde toe op zijn ploeggenoot en klom daardoor naar de tweede plaats in het klassement. Dai Dai N'tab, die de 500 meter won in 34,79, staat derde.

De verschillen met Otterspeer voor de start van de tweede 500 meter zijn aanzienlijk. Krol moet zondag 0,55 goedmaken op de kortste afstand en N'tab 0,62.

Kai Verbij staat na een vierde plaats op de 500 en de 1.000 meter ook vierde in het klassement. Hij begint zondag met een achterstand van 0,64 op Otterspeer aan de 500 meter.

Diskwalificatie Nuis

Titelverdediger Kjeld Nuis deed na de eerste afstand al niet meer mee om de prijzen. Nuis werd gediskwalificeerd op de 500 meter omdat hij zijn ploeggenoot Ronald Mulder afsneed op de kruising.

Bekijk de wissel van Nuis hieronder:

Nuis rijdt ploeggenoot Mulder uit de baan op eerste 500 meter

Mulder, die met een keeloperatie en een quarantaine al geen soepel seizoen kende, had door de actie van Nuis na een snelle opening geen kans meer op een toptijd.

"Ik verpest een rit voor hem, dat is gewoon heel pijnlijk", zei een geëmotioneerde Nuis. "Ik weet van hoever hij komt. Hij is eindelijk terug, rijdt goed en dan verpest ik het."

"Vorig jaar had hij ook gewoon gewonnen, als hij niet op een blokje was gaan staan. Daarom schiet ik vol..."

Bekijk hieronder de reacties van Nuis en de teleurgestelde Ronald Mulder:

Mulder kreeg daarna nog wel een herkansing, waarin hij zich knap wist te revancheren. Hij snelde naar 34,85 en bracht zichzelf weer terug in de race om de medailles. Op de 1.000 meter reed Mulder daarna met 1.10,49 de elfde tijd, waardoor hij de eerste dag van het toernooi afsloot met een zesde plaats.

Bekijk hieronder de samenvatting van de 500 meter:

N'tab wint eerste 500 meter, diskwalificatie voor titelverdediger Nuis

Dit is de stand in het klassement bij de NK sprint na de eerste 500 en 1.000 meter:

Klassement NK sprint (m) na dag 1

De NK sprint zijn dit weekend live te volgen bij de NOS op NPO1, NOS.nl, via flitsen op NPO Radio 1 én via de NOS-app. Bekijk hieronder het programma van zondag.

STER reclame