Joël Veltman pakt met Brighton een punt tegen Liverpool

Liverpool speelt gelijk bij Brighton, City kruipt omhoog door royale zege

Liverpool heeft aan de vooravond van het Champions League-treffen met Ajax (dinsdag om 21.00 uur) duur puntenverlies geleden bij Brighton & Hove Albion. De ploeg van trainer Jürgen Klopp kreeg in blessuretijd nog de gelijkmaker te verwerken (1-1).

Door het gelijkspel is Liverpool wel verzekerd van de koppositie in de Premier League, maar Tottenham Hotspur kan zondag (17.30 uur) bij winst op Chelsea de regerend landskampioen weer op twee punten achterstand zetten.

Joël Veltman stond voor de vierde keer dit seizoen in de basis bij Brighton & Hove Albion. De andere Nederlander van Brighton, Davy Pröpper, zat niet bij de selectie; hij is nog steeds niet fit genoeg. Bij Liverpool was Georginio Wijnaldum vanaf het eerste fluitsignaal van de partij.

Neal Maupay schiet de strafschop naast het doel

Liverpool begon sterk aan de eerste helft, maar de beste kansen waren voor de nummer zestien van de Premier League. Aaron Connolly kwam oog in oog te staan met Liverpool-keeper Alisson, maar zag zijn inzet naast het doel verdwijnen.

Strafschop

Neal Maupay kreeg de grootste kans om Brighton op voorsprong te zetten. De thuisploeg kreeg na twintig minuten een strafschop en de Franse aanvaller ging achter de bal staan, maar hij schoot hard tegen de paal. Een paar minuten later moest Maupay het veld geblesseerd verlaten.

Ook Liverpool kreeg mogelijkheden om met een voorsprong de rust in te gaan. Een doelpunt van Mo Salah werd door de VAR afgekeurd wegens buitenspel en Takumi Minamino, die voor het eerst dit seizoen in de basis stond, zag zijn schot in de handen van Mathew Ryan belanden, waardoor de stand halverwege nog 0-0 was.

Vreugde bij de spelers van Brighton na de gelijkmaker

Een kwartier na rust viel het eerste doelpunt te noteren. Diogo Jota zette de Brighton-verdediging op het verkeerde been en schoot de bal buiten bereik van Ryan laag in de hoek.

VAR grijpt in

Invaller Sadio Mané dacht vlak voor tijd de wedstrijd definitief te beslissen, maar voor de tweede keer deze wedstrijd greep de VAR in. De Senegalees stond in buitenspelpositie bij het maken van de goal.

In de blessuretijd was er opnieuw een belangrijke rol weggelegd voor de videoscheidsrechter. Arbiter Stuart Attwell ging zelf op het tv-scherm kijken naar een mogelijke overtreding op Danny Welbeck en legde, net als in de eerste helft, de bal op de stip. Dit keer stond Pascal Gross achter de bal en hij wist wel te scoren vanaf elf meter.

Riyad Mahrez kan niet geloven dat hij drie keer scoort

Later op de middag was Manchester City veel te sterk voor Burnley: 5-0. Riyad Mahrez zette de thuisploeg binnen 22 minuten al op een comfortabele voorsprong en via Benjamin Mendy, Ferrán Torres en weer Mahrez werd het een grote nederlaag voor Burnley, de nummer zeventien van de Premier League.

City kruipt wat omhoog op de ranglijst; de ploeg van coach Josep Guardiola staat nu achtste met vijftien punten, zes minder dan koploper Liverpool, maar met een wedstrijd minder gespeeld.