Tyson bij staredown voor gevecht tegen Jones: 'Ik ga hem pakken'

Hij is inmiddels 54 jaar, bijna 100 kilo en heeft al 15 jaar niet meer in de ring gestaan. Toch maakt bokser Mike Tyson komende nacht zijn rentree. Niet in een normale bokswedstrijd, maar in een demonstratiepartij tegen de 51-jarige Roy Jones junior.

Er zijn speciale regels opgesteld voor het gevecht in Los Angeles. Tyson en Jones mogen elkaar bijvoorbeeld niet knock-out slaan en er zijn geen juryleden aanwezig; er zal dan ook geen winnaar worden uitgeroepen.

Vanderlyde: "Ze moeten laten zien dat ze technisch en tactisch alle vaardigheden hebben." Beluister hieronder het fragment terug.

Voormalig-bokser Arnold Vanderlyde over het gevecht tussen Mike Tyson en Roy Jones junior

Daarnaast hoeven de boksers geen hoofdbescherming te dragen tijdens het duel en dragen ze grotere bokshandschoenen dan gebruikelijk. Tyson en Jones vechten acht rondes van twee minuten.

Tyson strijdvaardig

Het is de grote vraag of Tyson zich aan de regels zal houden. "Ik weet niet of ik me in kan houden", waarschuwde Tyson zijn opponent al in de aanloop naar de partij. "Ik weet niet of ik dat kan..."

1988: Mike Tyson vecht tegen Larry Holmes AFP

Tyson geldt als een van de beste boksers aller tijden. In 1986 kroonde hij zich op 20-jarige leeftijd tot jongste wereldkampioen in het zwaargewicht aller tijden, had vervolgens de wereldtitels van de WBA, WBC en IBF in bezit en wist die ook nog te prolongeren. Tyson won zijn eerste 37 partijen allemaal. Hij won 50 van zijn 58 partijen, waarvan 44 op knock-out.

Oor van Holyfield

Dieptepunt in zijn loopbaan was zonder twijfel de bokspartij tegen Evander Holyfield in 1997: tijdens de wedstrijd beet Tyson een stuk uit het oor van Holyfield.

Na zijn actieve carrière gleed Tyson ver af. Hij gebruikte drugs en woog op zijn slechtste moment 170 kilo. In 2009 kwam het keerpunt en startte hij weer met trainen. Er werd lang en vaak gespeculeerd over een comeback, maar vannacht is het zover. Geen gebruikelijk gevecht, maar één met bijzondere regels.

STER reclame