AFP

Goedemorgen!

Vandaag heeft de noordelijke helft van het land waarschijnlijk te maken met mist of lage bewolking. Elders laat de zon zich ook af en toe zien. Het wordt 6 tot 9 graden en er staat weinig wind, hoofdzakelijk uit oostelijke richting. Komende nacht kan het licht vriezen.

Weerplaza

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. Check hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Om 19.00 uur is er een stille tocht in Wijchen om de man te herdenken die dinsdag werd doodgereden door een jonge pakketbezorger.
  • Een bijzondere dag in het Vaticaan: de paus creëert dertien kardinalen. Het is de zevende keer dat paus Franciscus zo'n ceremonie leidt.
  • En komende nacht is Mike Tyson weer te zien in de ring. De 54-jarige bokslegende neemt het in een demonstratiepartij op tegen Roy Jones, een andere grootheid in het boksen.

Wat heb je gemist?

De Belastingdienst heeft tot november al 150.000 meldingen van phishing binnengekregen. Dat is vier keer zo veel als in heel 2019, zegt het hoofd ICT van de fiscus in het AD.

Het gaat bij de fraudemeldingen om phishingmails, appjes en sms'jes, waarmee oplichters hun slachtoffers geld proberen af te troggelen in naam van de Belastingdienst. Ze schrijven bijvoorbeeld dat iemand snel een belastingschuld moet betalen om beslaglegging te voorkomen.

Volgens de fiscus gaan computercriminelen steeds geraffineerder te werk en spelen ze vaak in op de actualiteit. "Vanaf maart-april zagen we ineens talloze corona-gerelateerde phishingmails opduiken", zegt een woordvoerder van de Belastingdienst tegen de krant.

Ander nieuws uit de nacht:

  • Arrestaties bij illegaal feest in Den Haag: In een appartement waren naar verluidt tientallen mensen bij elkaar. Na klachten over geluidsoverlast deed de politie een inval. Op beelden is te zien dat enkele mensen in handboeien zijn afgevoerd. Volgens aanwezige journalisten gooiden feestgangers vanaf het balkon van het appartement drugs naar beneden toen de politie binnenkwam.
  • VN maant tot kalmte na liquidatie Iraanse atoomgeleerde: De oproep van de VN komt nadat Iran had gedreigd om de aanslag op de atoomgeleerde te wreken. Volgens Iran zijn er sterke aanwijzingen dat Israël achter de liquidatie zit en behoudt het land zich het recht voor om zichzelf te verdedigen.
  • Cubaanse kunstenaars blijven zich verzetten tegen de arrestatie van collega's: Volgens persbureau Reuters waren er meer dan 150 mensen op de been bij dit zeldzame protest tegen het communistische regime. Aanleiding is de ontruiming van een pand waar enkele activisten in hongerstaking waren gegaan, uit protest tegen de opsluiting van een rapper. De betogers vragen aandacht voor het gebrek aan vrijheid van meningsuiting en andere mensenrechtenschendingen in Cuba.

En dan nog even dit:

In Nieuwegein hebben archeologen een zwaard van 900 jaar oud gevonden. Het slagzwaard werd al in mei ontdekt, maar de vondst is nu pas bekendgemaakt.

Een zwaard uit die tijd dat nog in zo'n goede staat is, is uniek, zeggen de archeologen tegen RTV Utrecht. Het werd ontdekt bij opgravingen op bedrijventerrein Het Klooster, waar eerder ook al eeuwenoude skeletten en resten van een bruine beer werden gevonden.

Fijne zaterdag!

STER reclame