Thierry Baudet staat de pers te woord over zijn voortslepende conflict met het bestuur
NOS NieuwsAangepast

Strijd Baudet met Forum-bestuur gaat door, 'coupplegers moeten biezen pakken'

Het bestuur van Forum voor Democratie en Thierry Baudet hebben een nieuw hoogoplopend conflict nadat het partijbestuur Baudet bij de Kamer van Koophandel heeft uitgeschreven als bestuurslid. Deze stap zou noodzakelijk zijn voor het organiseren van een "eerlijke en ordentelijke ledenvergadering".

Baudet spreekt over "coupplegers" die in strijd handelen met de statuten. De uitschrijving is volgens hem "wederrechtelijk" ofwel onwettig. "Dit kan juridisch niet en is het zoveelste bewijs van de ordinaire wijze waarop deze mensen opereren, laster verspreiden en proberen FvD over te nemen."

'Duizenden berichten gekregen'

Baudet wil dat de twee overgebleven leden van het bestuur, Rob Rooken en de waarnemend voorzitter Lennart van der Linden, opstappen. "Dit kan niet, ze moeten hun biezen pakken", zei hij zojuist bij een gesprek met de pers voor het partijbureau in Amsterdam. Baudet wil verder gaan met de Tweede Kamerverkiezingen en denkt dat 50.000 leden achter hem staan. "Ik zie enorm veel enthousiasme en heb duizenden berichten gekregen."

Een woordvoerder van het bestuur zegt dat ze de oprichter van de partij hebben uitgeschreven als bestuurslid, omdat hij zich niet aan afspraken heeft gehouden. De uitschrijving is online gebeurd. Het bestuur wil een algemene ledenvergadering uitschrijven om de leden aan het woord te laten over het vertrek van Baudet.

De KvK laat weten dat elke bestuurder van een rechtspersoon een wijziging in het handelsregister door kan geven. Vervolgens informeert de KvK de uitgeschreven bestuurder. Die kan binnen zes weken bezwaar maken tegen de uitschrijving. Mocht dat bezwaar er komen, dan zoekt de KvK uit of de uitschrijving "de juiste juridische gronden" had.

Antisemitische uitspraken

Baudet ontkende niet dat hij op een etentje afgelopen vrijdag antisemitische en racistische uitspraken heeft gedaan. Wel zei hij in een gesprek met de pers: "Ik kan me die opmerking totaal niet herinneren".

In een brandbrief aan het bestuur van Forum voor Democratie schreef senator Nicki Pouw-Verweij dat Baudet tijdens het etentje tegen haar gezegd heeft: "Waar komt jouw kruistocht tegen het antisemitisme vandaan? Bijna iedereen die ik ken is antisemiet". Joost Eerdmans en Eva Vlaardingerbroek bevestigden de lezing van Pouw-Verweij later.

Ook zou Baudet de Joodse Hongaars-Amerikaanse miljardair George Soros ervan beschuldigd hebben achter het verspreiden van het coronavirus te zitten. Soros figureert in veel antisemitische complottheorieën. Ook over die opmerking zei Baudet zich "het absoluut niet te kunnen herinneren. En ik vind niet dat George Soros het coronavirus de wereld in geholpen heeft. Dat zou een absurd standpunt zijn."

Volgens Baudet verliep het diner in een ruzieachtige sfeer. Mensen hadden een "glaasje op" en dan is het moeilijk om te zien wat een grapje is of een provocatie," aldus Baudet.

Kijk hier naar Baudet over het etentje, zijn uitspraken en de coup

Baudet: "Het is een coup met roddels over nazisme en fascisme'

Baudet wil niet weg, zo bleek uit het gesprek met de pers. Hij ziet in het vertrek van allerlei Statenleden en een aantal senatoren ook geen probleem.

Vier van de tien Eerste Kamerleden en steeds meer Statenleden in verschillende provincies, zoals Noord-Holland, Drenthe, Overijssel en Flevoland, zijn inmiddels uit de partij gestapt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl