Krajicek legt onderhandelingen stil: 'Zelfs Federer bel ik nu niet'

Normaal gesproken zou Richard Krajicek rond deze tijd zijn deelnemersveld voor het ABN Amro-tennistoernooi rond hebben. Dat is dit keer wel anders. "Ja, ik heb nog maar twee spelers: Daniil Medvedev en Jannik Sinner."

Dat komt omdat de toernooidirecteur en de spelers eerst willen weten wat er met de Australian Open gebeurt. Het grandslamtoernooi wordt mogelijk verplaatst van januari naar een later moment en dat zou de hele speelkalender in de war gooien.

Alleen onderhandelen als er feiten zijn

Daarom is er nog geen belletje gepleegd naar bijvoorbeeld Roger Federer. Krajicek: "Nee, zelfs naar hem niet. Ik wil gewoon afwachten. In de onderhandeling met spelers moet ik alleen maar over feiten praten, niet in termen als 'wat als'."

Richard Krajicek en Roger Federer in 2018 Pro Shots

Het ABN Amro-toernooi staat gepland van 6 tot en met 14 februari. De Australian Open hoort 18 januari te beginnen, maar lijkt twee weken uitgesteld te worden vanwege de coronamaatregelen. In dat geval zou er een overlap met Rotterdam zijn en moet Krajicek wellicht ook naar een nieuwe datum kijken.

"Als Australië naar maart of april gaat: prima. Dat is niet ongunstig. Dan zitten we in de eerste reeks toernooien van het jaar en spelers willen dan niets liever dan spelen. Dat kan juist een goede uitwerking hebben op ons deelnemersveld."

Geen lijnrechters

Wat wel duidelijk is: het ABN Amro-toernooi gaat door. Tenzij de overheid het evenement verbiedt of er een internationaal vliegverbod komt. In ieder ander geval wordt in Ahoy een tennisbubbel gecreëerd voor de spelers en organisatie.

Publiek is vooralsnog welkom. Maximaal 3.500 toeschouwers in plaats van de gebruikelijke 10.000. Op de baan staan alleen de spelers, ballenkinderen en de scheidsrechter. Lijnrechters worden vervangen door elektronische waarneming.

Krajicek: 'Als de Australian Open maar niet naar februari wordt verplaatst' Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Het is dus afwachten met welke spelers Krajicek op de proppen komt. "Eind december is mijn deadline. Tot dan heb ik om afspraken te maken met spelers. Als ik niks doe, is het kijken wie zich inschrijft. Hoe dan ook, er zullen altijd 32 spelers aan de start verschijnen."

"De spelers die zich uit zichzelf inschrijven, zullen waarschijnlijk wat minder bekend zijn dan normaal. Maar misschien ook niet. Misschien wil iedereen zo graag spelen dat, zonder dat ik iets doe, de beste spelers meedoen. Het is gewoon een apart jaar."

STER reclame