Het ereveld in Loenen ANP

Goedemorgen! Koning Willem-Alexander opent de Nationale Veteranenbegraafplaats Loenen, bestemd voor militairen die ooit op missie zijn geweest. In Utrecht staan twee mannen terecht die verdacht worden van het runnen van een illegaal bordeel met minderjarige jongens.

De wekdienst luisteren?!

Vandaag is het bewolkt en miezerig, maar in het zuidoosten en noordwesten breekt af en toe de zon door. Het wordt ongeveer 9 graden en het waait nauwelijks. Na vandaag blijft het rustig en is het zo goed als droog. Wel kan mist ontstaan en wordt het wat kouder.

weerplaza

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. Check hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Koning Willem-Alexander opent de Nationale Veteranenbegraafplaats in Loenen. Bij de nieuwe begraafplaats, speciaal voor militairen die op missie zijn geweest, is ook een herdenkings- en educatiecentrum ingericht waar bezoekers worden geïnformeerd over de inzet van Nederlandse burgers en militairen tijdens de Tweede Wereldoorlog en bij internationale vredesmissies. De begraafplaats ligt naast het ereveld voor oorlogsslachtoffers.
  • In Utrecht staan een 64-jarige en een 59-jarige man terecht die onder meer worden verdacht van mensenhandel, uitbuiting en misbruik van jongens en jonge mannen, onder wie zeker zeven minderjarigen. De mannen zouden in hun flats een illegaal bordeel hebben gerund.
  • In Zwolle wordt een graffiti-kunstwerk van de wereldberoemde kunstenaar Banksy geveild. Het is een vogeltje met een handgranaat in zijn snavel. Het werk is afkomstig uit de collectie van Jamie Wood, zoon van Rolling Stones-gitarist Ron Wood. Deskundigen denken dat het kunstwerk een miljoen euro kan opleveren.

Wat heb je gemist?

Forum voor Democratie-oprichter Baudet is "geradicaliseerd is en complottheorieën gaan aanhangen". Dat schrijft Nicki Pouw-Verweij, senator en nummer 3 op de Tweede Kamerlijst van Forum, in een brief aan bestuursleden. De brief is in handen van De Telegraaf.

Pouw-Verweij zei in NOS Met het Oog op Morgen dat Baudet tijdens een etentje met een aantal kandidaat-Kamerleden "een morele grens is overgegaan" en antisemitische uitspraken zou hebben gedaan.

Baudet zelf, die in de talkshow Beau werd gevraagd naar de brief, spreekt dat tegen. "Ik ontken dat ik die uitspraken heb gedaan en dat ik antisemitische denkbeelden heb."

Hoe kon er in zo'n korte periode zoveel consternatie binnen Forum voor Democratie ontstaan? Bekijk hier de tijdlijn.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Een maand nadat hij een Instagram-account opende en daarmee alle records brak, heeft David Attenborough zijn account alweer opgezegd. Vorige maand kreeg de wereldberoemde natuurdocumentairepresentator binnen anderhalve dag 3.2 miljoen volgers. Hij zei het platform te willen gebruiken om zijn volgers te informeren over klimaatverandering.

Op zijn account staat nu 'niet langer actief'. Zijn laatste post schreef hij op 31 oktober. Daarin zei hij bemoedigd te zijn door alle ideeën en enthousiasme."

Het was al bekend dat zijn collega's Attenborough met het account hielpen omdat hij er niet heel handig mee was.

Zijn eerste video werd miljoenen keren bekeken:

Fijne dag!

STER reclame