Thierry Baudet
NOS NieuwsAangepast

Brief over Baudet vol ruzie en complottheorieën

Nicki Pouw-Verweij, senator en nummer 3 op de Tweede Kamerlijst van Forum, gooit een nieuwe knuppel in het FvD-hoenderhok. In een brief, die inmiddels in handen is van de NOS, schrijft ze aan bestuursleden dat Baudet de afgelopen tijd "geradicaliseerd is en complottheorieën is gaan aanhangen".

Pouw-Verweij beschrijft in de brief de gang van zaken rond een diner afgelopen vrijdag waarbij de top-10 van de FvD-kandidatenlijst aanwezig was. Voordat ze arriveerde zouden er al woorden zijn geweest over muziekkeuze. De sfeer verslechterde toen Baudet Joost Eerdmans van een dominantiestrijd beschuldigde.

Ook ontstond er volgens Pouw-Verweij discussie tussen Baudet en andere aanwezigen over de belangrijkste thema's bij de volgende verkiezingen. Baudet wilde zich alleen richten op het onderwerp 'vrijheid' in relatie tot de coronamaatregelen.

"Thierry stelde uiteindelijk dat hij 'drie miljoen doden zou accepteren als daarmee onze vrijheid gered werd'", aldus Pouw-Verweij in de brief. "Op een gegeven moment riep Thierry dat corona de wereld in gebracht was door George Soros en anderen (..) om onze vrijheid af te nemen en een nieuwe wereldheerschappij te starten."

Pouw-Verweij probeerde naar eigen zeggen tevergeefs om inhoudelijk in te gaan op Baudet. "Hij zei nog dat vechten over thema's zoals EU en immigratie of islam zinloos was, want als 'ze onze vrijheid hebben afgenomen en we een communistische staat zijn, dan schoppen ze toch alle domme negers Europa uit'."

Antisemitisme

Vervolgens zou ook de omgang met negatieve publiciteit ter sprake zijn gekomen. "Freek (Jansen, red.) vertelde toen dat er weer een artikel aankwam over antisemitisme onder JFvD (..) Er ontstond een discussie over of er bij de vorige meldingen goed gehandeld was. Freek en Thierry gaven aan dat zij vonden dat er nooit iemand geroyeerd had moeten worden, want we hadden daarmee toegegeven aan de linkse media."

Pouw-Verweij gaf aan dat ze antisemitisme of nazisme niet moesten tolereren, daarmee verwijzend naar de onrust die was ontstaan toen binnen de jongerenorganisatie van FvD antisemitische en homofobe appjes bleken te circuleren. Daarop zou Baudet hebben geantwoord: "Waar komt jouw kruistocht tegen het antisemitisme vandaan? Bijna iedereen die ik ken is antisemiet." Op de vraag of dat een grap was, zou Baudet ontkennend hebben geantwoord.

Lees hier de hele brief:

Baudet sprak die lezing gisteren tegen in talkshow Beau, waar hij werd geconfronteerd met de brief. "Ik ontken dat ik die uitspraken heb gedaan en dat ik antisemitische denkbeelden heb." Hij noemde de brief "het nare van dit alles, het vieze van dit spel".

Vanmorgen zeggen FvD-politici Joost Eerdmans en Eva Vlaardingerbroek, die ook bij de avond aanwezig waren, dat het verslag van Pouw juist is.

In het RTL-programma werd ook gemeld dat het bestuur aangifte heeft gedaan tegen Baudet, omdat hij de inloggegevens van e-mail- en socialemedia-accounts niet wil opgeven. "Ik hou die accounts in beheer omdat zij mij anders eruit gaan werken", was Baudets reactie daarop.

De steun voor Baudet onder volksvertegenwoordigers van zijn partij brokkelde gisteren verder af na alle ontwikkelingen. Baudet kondigde op het Twitter-account van Forum aan dat er volgende week een digitale leiderschapsverkiezing wordt gehouden en dat hij zelf daarbij kandidaat is. Andere bestuursleden wisten daar niets van en spraken van een eenmansactie.

Verschillende senatoren, Statenleden en ook de FvD-fractie in Europees Parlement scharen zich achter de meerderheid van het partijbestuur. De Forum-Europarlementariërs Derk Jan Eppink, Rob Roos en Rob Rooken (ook bestuurslid) noemen het onacceptabel dat Baudet eigenstandig een lijsttrekkersverkiezing heeft uitgeroepen. Ze zeggen verder dat hij de socialemedia-accounts van Forum heeft gekaapt "om dit idee door te drukken".

De lijst met medestanders van het bestuur bestaat verder onder meer uit de senatoren Annabel Nanninga (die gisteren een vernietigend stuk schreef over Baudet), Toine Beukering en Bob van Pareren.

Stoppen

Ook provinciale FvD'ers keren zich tegen Baudet. "Dit circus moet per direct stoppen, in het belang van onze partij, onze kiezers en ons land", zegt het Noord-Hollandse Statenlid Daniël van den Berg. Hij roept Baudet op "de strijd te staken". Johan Almekinders, fractievoorzitter in Overijssel, noemt Baudet "een heel groot denker", maar een mislukking als bestuurder. "Hij kan nooit meer geloofwaardig partijleider zijn of op de lijst staan."

Niet iedereen heeft zich van Baudet afgekeerd. FvD-Penningmeester Olaf Ephraim steunt hem nog, net als Wybren van Haga, het onafhankelijke Kamerlid dat zich heeft aangesloten bij Forum voor Democratie. Op het Instagram-account van de in opspraak geraakte jongerenafdeling is een actie gestart onder het motto 'Stem Thierry Terug'.

Thierry Baudet legt uit waarom hij toch weer partijleider wil worden:

'De toon was duidelijk, de sfeer was duidelijk en de liefde was weg'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl