Thierry Baudet, dinsdag in Amsterdam
NOS NieuwsAangepast

Chaos bij Forum: Baudet zet leiderschapsverkiezing door, meerderheid bestuur wil hem royeren

Thierry Baudet wil leiderschapsverkiezingen bij Forum voor Democratie en stelt zichzelf daarbij kandidaat. Een meerderheid van het partijbestuur vindt dat volstrekt onacceptabel en overweegt hem nu te royeren als lid. Baudet is niet van plan op te stappen en zet zijn plannen door.

In een vraaggesprek met de NOS zegt hij dat zijn critici in de partij proberen "een ordinaire coup" te plegen. "Ik heb de partij opgebouwd. Als zij iets anders willen, waarom splitsen zij zich dan niet af?"

Thierry Baudet legt uit waarom hij toch weer partijleider wil worden:

'De toon was duidelijk, de sfeer was duidelijk en de liefde was weg'

Baudet kondigde eerder vandaag op het Twitter-account van Forum aan dat er volgende week een digitale leiderschapsverkiezing wordt gehouden en dat hij zelf daarbij kandidaat is.

Maar andere bestuursleden wisten daar niets van en spreken van een eenmansactie. Fungerend voorzitter Lennart van de Linden en de bestuursleden Astrid de Groot en Rob Rooken wilden Baudet daarop uit het bestuur zetten, maar dat kan statutair alleen door een Algemene Ledenvergadering. Daarom overwegen ze hem nu helemaal uit de partij te zetten, een zogeheten royement. Alleen penningmeester Olaf Ephraïm staat aan de kant van Baudet.

In hun verklaring schrijven de drie bestuursleden dat de partij nu niet kan functioneren zoals het hoort, en dat Baudet de partij ernstig in diskrediet brengt. Zo heeft hij de beschikking over de sociale mediakanalen en computersystemen van Forum, anderen kunnen daar niet meer bij.

Volgens Baudet hebben de andere bestuursleden de sloten van het partijkantoor in Amsterdam laten vervangen, zodat hij niet meer naar binnen kan.

Ik heb de partij opgebouwd. Als zij iets anders willen, waarom splitsen zij zich dan niet af?

Thierry Baudet over zijn critici

Vanochtend was er nog een telefonische vergadering tussen de bestuursleden. Baudet: "Toen merkte ik dat de liefde weg was en dacht ik: de ziel van de partij is weg." Het was voor hem de aanleiding om de leiderschapsverkiezingen uit te schrijven. "Het zou absurd zijn als het bestuur zou zeggen dat het niet mag."

Nieuw bestuur

Volgens de politicus is het "evident" dat hij die verkiezingen, die aanstaande maandag en dinsdag gehouden zouden moeten worden, gaat winnen. "Dan moet er natuurlijk een nieuw bestuur komen en een nieuwe kieslijst."

Baudet wil niet ingaan op de vraag of hij desnoods een nieuwe partij gaat oprichten als hij niet de ruimte krijgt voor zijn plannen. "Ik ga ervan uit dat het bestuur voldoende fatsoen heeft om dit aan de leden over te laten."

"Ik treed opnieuw in de spotlights", zegt Baudet in een video die hij vanmiddag verspreidde via het Twitter-account van de partij. "Op 30 november en 1 december kunnen de leden kenbaar maken of ze mij terug willen." Hij gaat zelf zorgen voor de digitale infrastructuur om zo'n ledenraadpleging mogelijk te maken.

Baudet wil leiderschapsverkiezingen: 'Ik wil weer leider FvD worden'

Afgelopen maandag stapte Baudet juist op als lijsttrekker en politiek leider van zijn beweging. In zijn verklaring zegt hij dat die stap voor rust in de partij had moeten zorgen. "Maar dat is niet gebeurd. De ziel van de partij dreigt verloren te gaan." Hij wijst erop dat prominente leden als Theo Hiddema en Paul Cliteur zijn opgestapt en dat veel mensen hun lidmaatschap opzeggen.

"Er is een 'bitchfight' ontstaan in het openbaar, waarbij mij ontzettend veel narigheid wordt aangesmeerd", zegt Baudet. Dat noemt hij een poging tot karaktermoord. Zijn critici zouden hem "met pek en veren" uit de partij willen zetten.

Annabel Nanninga, Eerste Kamerlid voor Forum, eiste gisteren in een harde aanval dat Baudet helemaal uit het bestuur en van de lijst van Forum verdwijnt. Als dat niet gebeurt, zal ze haar lidmaatschap opzeggen. Ze riep partijgenoten op haar te steunen.

Van Haga

Wybren van Haga, het onafhankelijke Kamerlid dat zich heeft aangesloten bij Forum voor Democratie, steunt Baudet. Op Twitter zegt hij dat hij zeer verheugd is dat Baudet besloten heeft om zich kandidaat te stellen. "Thierry is de grondlegger van deze mooie partij die cruciaal is voor Nederland en daarom heeft hij mijn onvoorwaardelijke steun."

Op het Instagram-account van de in opspraak geraakte jongerenafdeling van Forum is inmiddels ook een actie gestart onder het motto 'Stem Thierry Terug'.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl