Bruno Fernandes is ook tegen Istanbul Basaksehir goud waard voor Manchester United

Fernandes schittert weer bij United met twee goals en onzelfzuchtige actie

80 miljoen euro kostte Bruno Fernandes Manchester United, ervan uitgaande dat alle bonussen gehaald worden. Een smak geld, maar afgaande op zijn eerste tien maanden in Engelse dienst uitstekend bestede miljoenen. Dinsdag was de 26-jarige Portugees weer goud waard in het Champions League-treffen met Istanbul Basaksehir (4-1 zege), waarin ook Donny van de Beek een basisplaats had.

Fernandes was tot nu toe betrokken bij 34 goals in 35 wedstrijden; hij maakte 21 goals en stelde 13 keer een ploeggenoot in staat te scoren. Of eigenlijk 14 keer, want tegen Basaksehir gunde de middenvelder als vaste penaltynemer een strafschop aan ploeggenoot Marcus Rashford, die de 3-0 aantekende.

Streep en intikker

Fernandes had er toen al twee in liggen, een mooie streep in het dak van het doel en een intikker na een fout van de Turkse doelman Mert Günok. Afgelopen zaterdag was hij ook al belangrijk, door de enige treffer voor zijn rekening te nemen tegen West Bromwich Albion.

Bruno Fernandes gunt Marcus Rashford de strafschop die tot de 3-0 leidt

Voordat hij Rashford een doelpunt gunde was Fernandes betrokken geweest bij zes Manchester United-doelpunten op rij; vijf goals, één assist. De creatieve middenvelder is daarmee een wat eenzame schot in de roos, voor een club die de voorbije jaren vooral synoniem stond voor smijten met geld voor matig renderende aankopen als Paul Pogba en Ángel Di María.

Voortreffelijke Van de Beek

Na een uur zat de wedstrijd van Fernandes erop. Van de Beek maakte als controlerende middenvelder achter de Portugese uitblinker de negentig minuten wel vol bij United. De voortreffelijk spelende international zag hoe Deniz Türüc, ex-Go Ahead Eagles, een kwartier voor tijd uit een vrije trap de eer redde namens Istanbul Basaksehir. In blessuretijd maakte Daniel James er nog 4-1 van.

Manchester United blijft dankzij de zege op Istanbul Basaksehir koploper in groep H. Bij een zege op Paris Saint-Germain, volgende week op Old Trafford, zijn de Engelsen zeker van overwintering in de Champions League.

PSG klopt Leipzig

Datzelfde PSG was met 1-0 te sterk voor RB Leipzig. Neymar benutte na tien minuten een strafschop namens de Fransen, bij wie Mitchel Bakker een basisplaats had links achterin.

De stand in groep H

In de tweede helft kreeg Justin Kluivert nog dertig speelminuten bij Leipzig. Als rechtsbuiten vocht hij duels uit met Bakker, zijn ploeggenoot bij Jong Oranje.

Er stonden naast Kluivert en Bakker nog vier Nederlanders op het veld: scheidsrechter Danny Makkelie en zijn team. Makkelie zal door Leipzig-fans gezien worden als een van de oorzaken voor de nederlaag van hun ploeg, hij gaf een strafschop aan Paris Saint-Germain na een duel tussen Marcel Sabitzer en Ángel Di María waarbij weinig aan de hand leek.