Hond Kuno op de dag van de onderscheiding ANP

In Groot-Brittannië is voor de 72ste keer de Dickin-medaille uitgereikt aan een een dier dat zich op uitzonderlijke wijze heeft ingezet in een oorlogssituatie. Deze keer ging de medaille naar de legerhond Kuno voor zijn prestaties tijdens gevechten tegen al-Qaeda in Afghanistan.

De Mechelse herder werd vorig jaar ingezet om Britse elitetroepen te ondersteunen bij een nachtelijke aanval op leden van de terroristische organisatie. Toen de Britse troepen onder vuur kwamen te liggen en niet verder konden oprukken, werd Kuno vooruitgestuurd om de impasse te doorbreken.

Zware revalidatie

Hij stormde dwars door een kogelregen op de schutter af en werkte hem tegen de grond. Die vuurde daarop blindelings een aantal kogels af op de hond die daardoor zwaargewond raakte aan zijn beide achterpoten. Toch gaf hij niet op en bleef de schutter net zo lang aanvallen tot de Britse troepen waren aangeland om hem uit te schakelen. Zonder zijn optreden hadden de Britse troepen hun missie niet kunnen voltooien.

De herder had verscheidene levensreddende operaties nodig voordat hij voor verdere behandeling naar Engeland kon worden teruggevlogen. Een deel van een van zijn achterpoten moest geamputeerd worden en na terugkomst in Engeland kreeg hij als eerste Britse legerhond ooit een op maat gemaakte prothese ter vervanging van zijn geamputeerde poot.

Na een maanden durende zware revalidatie leerde hij weer lopen. Inmiddels is Kuno met pensioen en geniet hij van een rustig leven bij zijn familie.

Kuno met zijn begeleider PDSA

De medaille wordt uitgereikt door de Britse hulporganisatie PDSA en is vernoemd naar de oprichter daarvan; Maria Dickin. De onderscheiding wordt ook wel het Victoria Cross voor dieren genoemd. Eerdere ontvangers waren 34 honden, 32 postduiven uit de Tweede Wereldoorlog, vier paarden en één kat.

Voor acties in Nederland zijn twee honden met de Dickin-medaille onderscheiden, Rifleman Khan (1945) en Ricky (1947). Daarnaast kregen ook zes postduiven de medaille voor acties in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog.

STER reclame