Donald Trump tijdens een persconferentie vorige week
NOS NieuwsAangepast

Trump zet licht op groen voor machtsoverdracht aan Biden, rechtszaken gaan door

De machtsoverdracht aan de verkozen president Joe Biden kan officieel beginnen. Dat schrijft het hoofd van de Amerikaanse overheidsdienst General Services Administration in een brief.

Ook president Trump heeft officieel groen licht gegeven, meldt hij op Twitter. "Er moet gedaan worden wat nodig is." Hij heeft zijn team opgedragen mee te werken aan de machtsoverdracht aan Joe Biden. Intussen zegt hij "te blijven vechten voor zijn verkiezingsoverwinning". De rechtszaken gaan door.

Met de toezegging van Trump en de GSA krijgt Biden toegang tot overheidsinstanties en komt er overheidsgeld voor hem beschikbaar. Zo kan hij beginnen met de invulling van zo'n 4000 vacatures en met het uitwerken en coördineren van zijn plannen. Op 20 januari is de inauguratie en betrekt Biden het Witte Huis. In een verklaring noemt de GSA Biden de "kennelijke winnaar" van de verkiezingen.

Niet ondermijnen

Volgens correspondent Marieke de Vries wordt de overdracht nu ingezet "zonder dat erkend wordt dat Biden gewonnen heeft. Trump doet dat, omdat hij lopende rechtszaken niet wil ondermijnen. Daarnaast wil hij aan zijn achterban laten zien dat hij voor ze blijft vechten."

De presidentsverkiezingen van 3 november werden met een ruime marge door Biden gewonnen, maar Trump weigerde tot nu toe zijn nederlaag toe te geven en mee te werken aan de machtsoverdracht. Hij blijft erbij dat er bij de verkiezingen is gefraudeerd, zonder daarvoor enig bewijs te leveren. De toezichthouders noemden deze verkiezingen juist de veiligste in de geschiedenis van de Verenigde Staten.

Bijna een halve eeuw is Joe Biden al politiek actief in de Verenigde Staten. Eerst als senator sinds de jaren 70 en later als vicepresident onder president Obama:

Waar staat Joe Biden voor?

Emily Murphy, het door Trump benoemde hoofd van de GSA, schrijft aan Biden dat ze hem "vanwege recente ontwikkelingen rond rechtszaken en de certificering van de verkiezingsuitslagen, overheidsmiddelen- en diensten beschikbaar zal stellen".

"Impliciet zegt ze daarmee dat de rechtszaken die Trump aangespannen heeft op niets uitlopen", zegt De Vries. "Ondertussen wordt Biden in steeds meer staten door gemengde commissies met kiesmannen en -vrouwen uit beide partijen aangewezen als verkiezingswinnaar. Daarom kan Murphy nu niet anders dan groen licht geven voor de transitie."

In een reactie zegt Yohannes Abraham, in het Biden-kamp verantwoordelijk voor de transitie, dat er een "noodzakelijke stap is gezet om de uitdagingen waar ons land voor staat het hoofd te bieden". Onder die uitdagingen vallen onder meer de coronapandemie en "het herstel van de economie".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl