Lennart van der Linden

Vicevoorzitter Forum: niet aannemelijk dat Jansen op lijst komt

De top van Forum voor Democratie gaat dinsdag kijken welke vervolgstappen er genomen moeten worden nu oprichter Thierry Baudet zich heeft teruggetrokken als lijsttrekker. Maandagavond was de top, zonder Baudet, in een hotel in Tiel in crisisberaad bijeen.

"Het was een heftige dag", zei vicevoorzitter Lennart van der Linden na afloop. "Onze oprichter en partijleider heeft vandaag aangegeven dat hij geen lijsttrekker meer is." Hij noemde het besluit van Baudet een teleurstelling, maar volgens hem neemt de politicus wel zijn verantwoordelijkheid. "Dat is dapper en ontzettend te prijzen." Baudet blijft voorlopig wel partijvoorzitter.

Van der Linden zei dat er bij het crisisberaad goed gesproken is. "Er is geen ruzie gemaakt":

Crisisberaad Forum in Tiel

Aanleiding voor alle onrust zijn de uitgelekte appjes van jongeren van de partij. Daarin laten ze zich homofoob en antisemitisch uit. In Tiel is nu afgesproken dat er voorlopig een duidelijke knip gemaakt wordt tussen de partij en de jongerenorganisatie. "We zetten de JFvD echt op afstand", zei Van de Linden.

Onduidelijkheid over Freek Jansen

In de loop van de avond ontstond er onduidelijkheid over de positie van Freek Jansen, de nummer 7 op de lijst en voorzitter van de jongerentak. Aanvankelijk werd gemeld dat Jansen, een vertrouweling van Baudet, zich ook terugtrok van de lijst. Een woordvoerder noemde dat later een misverstand.

Van der Linden zei in Tiel dat Jansen wel degelijk zijn plaats op de lijst ter beschikking heeft gesteld. Die lijst is nog verre van definitief, maar volgens Van der Linden is het niet aannemelijk dat Jansen daar op komt.

De komende dagen gaat Forum kijken wat er nu moet gebeuren. Waarschijnlijk komen er lijsttrekkersverkiezingen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl