Jennifer Onasanya (rechts) met haar bobslee-partner Katrin Beierl EPA

Het was een opmerkelijke groet na de race van de Oostenrijkse bobslee bij de eerste wereldbekerwedstrijden van afgelopen weekeinde. Nadat de slee als tweede was geëindigd, riep remster Jennifer Onasanya vrolijk in onvervalst Nederlands "dag Nena, dag Joey" richting de camera.

Bijzonder, maar niet zo vreemd als je bedenkt dat de 26-jarige Onasanya "hartstikke Nederlands" is. Maar uitkomen doet ze dus voor Oostenrijk, samen met piloot Katrin Beierl.

"Ik heb het eerst nog voor Nederland geprobeerd, maar dat lukte helaas niet", vertelt Onasanya. "Toen kreeg ik een kans om voor Oostenrijk te sleeën en die heb ik met beide handen aangepakt."

De geboren Leidse duwt nu ruim vijf jaar de bobslee voort en ging al vrij snel voor Oostenrijk sleeën. Een piloot die het te gevaarlijk en te eng vond en gebrek aan financiële steun: het waren de ingrediënten voor een mislukte carrière in Nederland.

Volle bak voor 2022

Onasanya: "Via een ander Nederlands meisje, dat al in Oostenrijk sleede, hoorde ik dat ze daar nog mensen zochten. Zij heeft mij gevraagd of ik voor Oostenrijk in actie wilde komen."

Zo geschiedde. En met succes; in de combinatie met Beierl werd Onasanya in 2019 wereldkampioen bij de junioren (onder de 26 jaar), won ze brons op de EK en werd ze vierde op de WK. Onasanya zit helemaal op haar plek in Oostenrijk. "Ik heb hier een mooi podium gekregen en kan eindelijk mijn droom gaan verwezenlijken."

Het is een hele stap, maar ik weet waar ik het voor doe

Jennifer Onasanya

Haar ultieme droom? Het laat zich raden: olympisch goud op de Winterspelen van 2022 in Peking. "De Olympische Spelen van 2018 moest ik missen. Ik sleede toen ook al voor Oostenrijk, maar had nog geen Oostenrijks paspoort", aldus Onasanya.

Dat laat ze geen tweede keer gebeuren. "Nu we weten hoe alles in z'n werk gaat, is de naturalisatie bijna compleet. Dan kunnen we volle bak voor 2022 gaan."

Paspoort inleveren

Maar om die droom te verwezenlijken, moet ze dus wel haar Nederlandse paspoort opgeven. "Dat is een hele stap, maar ik weet waar ik het voor doe", aldus de bijna-Oostenrijkse. Al zal ze haar afkomst nooit vergeten. "Eens een Nederlander, altijd een Nederlander."

Bekijk hieronder hoe Onasanya dit weekend naar zilver sleede en Nederland de groeten deed:

Nederlandse wint bobsleemedaille voor Oostenrijk: 'Dag Nena, dag Joey!' Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

"Ergens doet het wel een beetje pijn, maar ik heb het twee keer geprobeerd in Nederland. Dan maar onder Oostenrijkse vlag."

Helemaal gesetteld is ze daar overigens nog niet. Onasanya pendelt nu nog vanwege haar werk in de gehandicaptenzorg en haar studie tussen beide landen. "Ik krijg op mijn werk alle vrijheid om mijn droom na te jagen. Zij zien ook dat dit een kans is die ik niet zo snel weer krijg."

Vanaf maart 2021 gaat het roer echt om. Dan worden alle pijlen gericht op de sport en verruilt ze Katwijk voor Innsbruck. "Ik geef alles op wat ik in Nederland heb en ga voor honderd procent mijn droom achterna", klinkt het vastberaden.

STER reclame