Een beschadigde woning in het aardbevingsgebied
NOS Nieuws

Gedupeerden aardbevingsschade moeten mogelijk duizenden euro's terugbetalen

Door een fout bij de Nationaal Coördinator Groningen (NCG) en het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG) hebben huiseigenaren op 88 adressen in het aardbevingsgebied ten onrechte duizenden euro's aan waardedalingvergoeding gekregen. Het IMG wil het geld mogelijk terugvorderen.

Het gaat om huiseigenaren die een vergoeding hebben aangevraagd voor de waardedaling van hun woning, maar bij wie ook sprake is van sloop en nieuwbouw in het kader van de versterkingsoperatie.

Waardedaling al vergoed door nieuw huis

Een woningeigenaar die een nieuw huis krijgt, heeft volgens het IMG geen recht op een vergoeding voor waardedaling. Dit omdat de nieuwe woning volgens het schadeloket vrijwel altijd een hogere waarde zal hebben dan de oude woning. De schade door waardedaling is in dat geval al vergoed door de bouw van het nieuwe huis.

"De waardedaling mag wettelijk gezien niet twee keer worden vergoed. Met een geldbedrag en een nieuw huis dat meer waard is, is dat wel het geval", zegt een woordvoerder van IMG tegen RTV Noord.

Fout door onvolledige lijst

Voor de beoordeling van een waardedalingsaanvraag waarbij sloop en nieuwbouw aan de orde is, werkt het IMG samen met de Nationaal Coördinator Groningen. Het IMG is verantwoordelijk voor schadeafhandeling en de NCG voor de versterking en eventuele nieuwbouw. De NCG geeft aan het IMG een lijst af met huizen waar sprake is van sloop en nieuwbouw. En daar ging het fout.

Een paar weken geleden bestond die lijst nog uit 2800 adressen. "Wij zijn dus doorgegaan met het afhandelen van aanvragen en we nemen besluiten over waardedaling op basis van de informatie die we hebben", vertelt een woordvoerder van het IMG. "En dus krijgen deze mensen gewoon een vergoeding."

Maar dan wordt de lijst bijgesteld door de NCG. Er blijken niet 2800 adressen op te staan, maar 3600. Tussen die adressen zitten er nu dus 88 die in het sloop-nieuwbouwtraject zitten of dat al hebben afgerond én die ook geld hebben gekregen voor de waardedaling van hun oude huis. Een dubbele vergoeding dus, concludeert het IMG.

Geld waarschijnlijk terugvorderen

"Dit is een fout van het IMG en de NCG en het had natuurlijk niet mogen gebeuren", aldus de IMG-woordvoerder. "Maar we moeten er wel iets mee, want het mag van de wet gewoon niet twee keer worden vergoed. We denken er dus zeker over dit terug te gaan vorderen."

De gemiddelde vergoeding voor waardedaling tot nu toe bedraagt tussen de 10.000 en 14.000 euro.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl