Lionel Messi en Ronald Koeman
NOS Voetbal

Problemen Koeman stapelen zich op, toch laat hij Messi en De Jong thuis

Houdt Ronald Koeman het nog wel vol bij FC Barcelona? Zijn ploeg verloor dit weekend wederom, zakte naar de twaalfde plaats van de Spaanse competitie, kreeg er weer twee blessuregevallen bij en Frenkie de Jong en Lionel Messi zijn toe aan rust.

En dan zijn er ook de bestuurlijke en financiële problemen. "Of Koeman de Kerst haalt? Hij wordt sowieso niet ontslagen voor 24 januari. Dan wordt de nieuwe voorzitter gekozen en de huidige waarnemend bewindvoerder mag geen ingrijpende beslissingen nemen", zegt correspondent Edwin Winkels.

Koeman maakt zich geen zorgen

Koeman zelf heeft er nog alle vertrouwen in dat hij Barcelona op de rit krijgt. "Op dit moment maak ik mij geen zorgen om de titel. Natuurlijk weten we dat het beter moet. Het zou helpen als we een paar keer op rij winnen."

Dat zei hij afgelopen weekend na de 1-0 nederlaag tegen Atlético Madrid, waardoor Barça op zes verliespunten van koploper Real Sociedad kwam.

Koeman blijft positief bij Barcelona: 'Maak mij geen zorgen om de titel'

Buiten de nederlaag kreeg Koeman maandag nog twee tegenvallers te verwerken. Barcelona maakte bekend dat ook Gerard Piqué en Sergi Roberto langdurig geblesseerd zijn, net als Samuel Umtiti, Ronald Araújo, Sergio Busquets en Ansu Fati.

De Jong en Messi krijgen even rust

Barcelona speelt deze week twee duels: dinsdag in de Champions League bij Dinamo Kiev en zondag thuis tegen Osasuna. Tegen Kiev doet Koeman geen beroep op De Jong en Messi: "Dit is het moment voor hen om te rusten." Barcelona staat er in de Champions League wel goed voor: alle drie de duels werden gewonnen.

Koeman vertelde tijdens de persconferentie in aanloop naar het duel met Dinamo Kiev dat Messi en De Jong gespaard worden.

Koeman laat Messi en De Jong thuis: 'We staan er goed voor en zij hebben rust nodig'

Het lijkt erop dat De Jong de komende tijd in de defensie moet spelen omdat er nog maar een fitte centrumverdediger is: Clément Lenglet. Diverse jeugdspelers komen ook in beeld, want geld om een extra verdediger te halen is er niet.

"Koeman is ook niet de gebeten hond in de Spaanse kranten", verduidelijkt Winkels. "El Mundo Deportivo had 'Kapot' als grote kop. Een betere samenvatting is er niet. Kapot qua resultaten, kapot als team met alle blessures en als club kapot met de financiële problemen."

Cruijff en Rijkaard keren het tij

Na acht competitiewedstrijden staat Barcelona op elf punten. Dat is de slechtste start sinds 1991. Johan Cruijff mocht toen blijven zitten en werd later dat seizoen kampioen en winnaar van de Europa Cup 1.

Frank Rijkaard was zeer succesvol als trainer van Barcelona, maar begon zijn eerste seizoen in 2003 ook zwak met twaalf punten uit acht wedstrijden. Hij keerde het tij en in maart 2004 zocht Joep Schreuder hem op.

2004: na alle kritiek is er nu lof voor Rijkaard en Overmars in Barcelona

En dan is er nog Messi. De Argentijn is bij Barcelona dit seizoen amper betrokken bij doelpunten. "Tegen Atlético was hij weer volledig afwezig. Twee voorzetten en dat was het dan", aldus Winkels.

Messi loopt met ziel onder zijn arm

De Argentijn wilde afgelopen zomer weg, maar Barcelona hield hem aan zijn contract. Sindsdien lijkt hij met zijn ziel onder de arm te lopen en worden de dagen steeds donkerder voor hem in Barcelona.

Winkels: "Vorige week kwam hij terug uit Argentinië en werd hij na vijftien uur vliegen opgewacht door de belastingdienst. Voor een controle. En daarna vroeg een horde journalisten naar zijn relatie met Antoine Griezmann. 'Ik ben het zat hier', zei hij. Dat verklaart waarom hij niet op zijn best is."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl