Demonstranten vandaag in Minsk AFP

Bij demonstraties in heel Wit-Rusland zijn volgens mensenrechtenorganisatie Viasna opnieuw honderden mensen gearresteerd. Van de duizenden mensen die vandaag demonstreerden tegen president Loekasjenko zouden er ruim 300 zijn opgepakt. Dat ging in veel gevallen met politiegeweld gepaard.

De demonstranten in Minsk probeerden het aantal arrestaties te beperken door zich eerst te verzamelen in woonwijken in verschillende delen van de stad, in plaats van op één locatie. Daarna liepen de betogers richting het centrum van de stad, waar ze door de oproerpolitie met onder meer traangasgranaten uit elkaar werden gedreven.

Het verkeer kon nauwelijks rijden op sommige straten vanwege de grote opkomst:

'Loekasjenko moet in de politiewagen'

De protestactie was door de betogers aangekondigd als de 'mars tegen het fascisme'. Op de twee voorgaande zondagen waren er ongeveer 1000 arrestaties.

Patstelling

Sinds eind augustus wordt er bijna dagelijks gedemonstreerd tegen president Loekasjenko. Op zondagen zijn de protesten het grootst. De betogingen begonnen nadat Loekasjenko de overwinning had opgeëist van de presidentsverkiezingen. Vaststaat dat de uitslag is vervalst.

Vooralsnog lijkt er weinig beweging te zitten in de patstelling waarin het regime en de oppositie zijn beland. Eind vorige maand kwam een landelijke staking die oppositieleider Svetlana Tichanovskaja had aangekondigd niet van de grond. Tichanovskaja, die na de verkiezingen naar het buitenland is gevlucht, bracht deze week een bezoek aan Nederland.

Inmiddels zijn meer dan 19.000 betogers aangehouden. Volgens mensenrechtenorganisaties zijn duizenden van hen mishandeld.

STER reclame