ANP

Werkgevers en werknemers in het openbaar vervoer hebben een akkoord gesloten over een nieuwe cao. Dat meldt CNV Vakmensen. De nieuwe cao, die loopt tot 1 juli 2021, geldt voor 12.000 werknemers. De komende weken kunnen de vakbondsleden zich over het akkoord uitspreken.

Door de coronacrisis was er geen ruimte voor een loonsverhoging, wel zijn er afspraken gemaakt over baanzekerheid tot halverwege volgend jaar. Het openbaar vervoer is zwaar geraakt door de epidemie. Sinds het voorjaar is het aantal reizigers fors afgenomen. Vanwege de onzekere omstandigheden is gekozen voor een cao met een looptijd van slechts een jaar.

'Niet heel blij'

CNV Vakmensen heeft er begrip voor dat een loonsverhoging er niet in zat. De bond vindt het wel teleurstellend dat de werkgevers zelfs geen ruimte zagen voor een gebaar naar de werknemers, gezien hun inzet van de afgelopen tijd.

"Heel blij worden we er niet van", zegt onderhandelaar Hanane Chikhi van CNV Vakmensen. "Daar staat tegenover dat de meeste werknemers in ieder geval tot 1 juli 2021 zeker zijn van hun baan."

De cao-partijen zullen verder praten om een regeling af te spreken over eerder stoppen met werken. De vakbond wil graag dat oudere werknemers kort voor hun AOW-leeftijd minder kunnen gaan werken, of zelfs stoppen met werken, met behoud van een fatsoenlijk inkomen.

STER reclame