AFP

Goedemorgen! Staatshoofden en regeringsleiders van de G20-landen komen dit weekend virtueel bijeen. De VVD bespreekt het nieuwe verkiezingsprogramma en de ChristenUnie stelt de kandidatenlijst vast.

Vandaag is een veelal bewolkte dag met vooral in het noorden wat lichte (mot)regen. Het wordt 9 tot 12 graden bij een matige tot krachtige zuidwestenwind. Vanavond en vannacht valt overal wat regen. Morgen valt vooral in het zuiden wat regen, in het noorden is meer ruimte voor de zon. Na het weekend blijft het enkele dagen droog. Het is 's middags 10 of 11 graden.

Weerplaza

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. Check hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Staatshoofden en regeringsleiders van de G20-landen komen dit weekend virtueel bijeen. Saudi-Arabië organiseert de teleconferentie. Er wordt onder meer een actieplan gepresenteerd en besproken voor de eerlijke toegang tot een toekomstige coronavaccin.
  • De VVD houdt in digitale vorm een partijbijeenkomst, waar onder meer het nieuwe verkiezingsprogramma wordt besproken. Datzelfde geldt voor de ChristenUnie, waar eerst de kandidatenlijst wordt vastgesteld.
  • Kick Out Zwarte Piet (KOZP) demonstreert vandaag in Venlo, en morgen in Eindhoven. Waar deze demonstraties worden gehouden is nog niet bekend. Venlo houdt die locatie liever geheim, om rellen zoals afgelopen zondag in Maastricht te voorkomen. Eindhoven moet nog beslissen over een plek waar KOZP mag demonstreren.
  • De NK allround in Heerenveen beginnen met de 500 meter voor vrouwen en mannen. Later op de dag worden de 3000 meter voor vrouwen en de 5000 meter voor mannen verreden. De NK allround is vanaf 13.25 uur live te volgen op NOS.nl en op NPO 1.

Wat heb je gemist?

Premier Rutte weet eigenlijk niet waarom er straks geen mondkapjesplicht geldt in religieuze gebouwen zoals kerken en moskeeën. Dat moest hij toegeven in het Radio 1-programma Met het oog op morgen.

Eerst antwoordt hij nog "vrijheid van godsdienst" op de vraag van politiek verslaggever Wilma Borgman, maar daarna moet de premier zichzelf corrigeren: "Ik heb geen idee, ik ga het voor u uitzoeken, ik verzin het ter plekke. Ik wist het eigenlijk niet, goeie vraag. Dames en heren, we komen hierop terug. Ik weet het niet, nee. Ik vermoed dat het te maken heeft met de vrijheid van godsdienst, maar ik ga het uitzoeken."

Vanaf 1 december geldt in openbare binnenruimtes een mondkapjesplicht, maar religieuze gebouwen en onder meer sekswerkers zijn daarvan uitgezonderd. Volgens de regeling die het kabinet naar de Tweede Kamer heeft gestuurd, geldt de mondkapjesplicht niet in religieuze gebouwen, omdat die niet onder de definitie van "publieke plaats" vallen.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Is it a bird? Is it a plane? Nee, het is een vuurbol. Vrijdagavond werd er eentje gesignaleerd boven Nederland.

Een vuurbol is een hele heldere meteoor. De helderheid wordt uitgedrukt in een magnitude. Hoe lager het getal, hoe helderder het object. De zon heeft een magnitude van -26, de maan van -12.

Vanaf een helderheid van -4 wordt een meteoor een vuurbol genoemd. Oké, genoeg technische uitleg, hier de heldere beelden.

Fijne dag!

STER reclame