Een kerkbestuurder neemt de schade op Omroep Brabant

In Breda is gisteravond een aanbouw van de protestantse Markuskerk beschadigd door zwaar vuurwerk. De gevel is ontzet en deuren zijn eruit geblazen. Ook is een aantal ramen gesneuveld.

De schade wordt geschat op enkele tienduizenden euro's. "Kattenkwaad met heel veel schade. Dit is verschrikkelijk", zegt de voorzitter van het kerkbestuur, Paul Vlaardingerbroek, tegen Omroep Brabant.

Volgens de politie had de ontploffing de kracht van die van een handgranaat. "Gelukkig is niemand gewond geraakt. Er waren wel mensen aanwezig voor een vergadering, maar die was in een ruimte helemaal aan de andere kant van de kerk. Zij hoorden tegen acht uur een enorme klap. Toen ze gingen kijken stond de aanbouw al helemaal vol rook."

Mogelijk instortingsgevaar

De buitenmuren van de aanbouw zijn door de vuurwerkbom zodanig ontzet dat dit deel zou kunnen instorten. "Dit is puur vandalisme", zegt Vlaardingerbroek. "Mensen die dit doen, weten niet dat ze een gevangenisstraf riskeren."

De politie is nog volop bezig met onderzoek. "Maar de kans is klein dat iemand iets heeft gezien", denkt de kerkvoorzitter. "Naast de kerk staan hoge containers, omdat hier gewerkt wordt aan wijkrenovatie. Vanuit de buurt is deze hoek niet te zien."

"Hier zal een aannemer flink aan de slag moeten", zegt Vlaardingerbroek. Hij is opgelucht dat de schade beperkt is gebleven tot de aanbouw, die gebruikt wordt als domineeskamer. "De kerk is ongeschonden. Zondag hebben we hier gewoon weer een dienst."

STER reclame