NOS SportAangepast

Judoka Van Dijke in tranen na EK-zilver, Franssen verovert brons

Van Dijke wint zilver en Franssen brons, De Wit eindigt naast het podium

Bij de Europese kampioenschappen judo in Praag heeft Sanne van Dijke naast het goud gegrepen. In de finale van de klasse tot 70 kilogram verloor ze met ippon van de Française Margaux Pinot.

Van Dijke stond voor de vierde keer in de EK-finale, die ze alleen in 2017 wist te winnen. In de Tsjechische hoofdstad bereikte ze de eindstrijd door in de halve finales met ippon Marie-Ève Gahié, de wereldkampioene van 2019, te verslaan.

De Nederlandse judoka had haar eerste twee partijen ook al met ippon gewonnen, maar was in de finale niet bedacht op een flitsende schouderworp van Pinot en moest zodoende genoegen nemen met zilver.

Daar was Van Dijke maar wat blij mee. "Deze plak betekent een hele hoop", aldus de emotionele judoka die onlangs haar broer en haar oma verloor. "Het is een heftig jaar geweest. Ik had graag gehad dat mijn broer het had kunnen zien. Dit voelt als winnen vandaag, ik ben blij dat ik er sta."

Bekijk hieronder een langer interview met Van Dijke:

Emotionele Van Dijke: 'Deze plak betekent een hele hoop'

Eerder op de middag had Juul Franssen brons veroverd in de categorie tot 63 kilogram. Het is voor de dertigjarige Nederlandse haar eerste medaille op een Europees eindtoernooi.

Franssen klopte Andreja Leski, nadat de Sloveense tegen drie straffen was opgelopen. Met de medaille kwam er een mooi einde aan een zware periode. Vorige week overleed de opa van Franssen.

"Deze is zo lekker om eindelijk binnen te hebben. Ik heb twee WK-medailles, maar had nog geen EK-medaille", aldus Franssen die de plak opdroeg aan haar opa.

Franssen na EK-brons en zware week: 'Ik heb hem eindelijk'

De Nederlandse judoka moest het in de strijd om een finaleplaats afleggen tegen Clarisse Agbegnenou, de wereldkampioene van de afgelopen drie jaar. De Française pakte ook het EK-goud.

De Wit naast podium

Bij de mannen heeft Frank de Wit in de klasse tot 81 kilogram naast eremetaal gegrepen. De Noord-Hollander verloor het duel om brons met ippon van Loeka Maisoeradze. De Georgiër draaide De Wit na een beentechniek door op de rug.

In de halve finales was De Wit eerder niet opgewassen tegen de Bulgaar Ivajlo Ivanov, de verliezend finalist van vorig jaar. De Wit, die al twee keer eerder vijfde was geworden op de EK, had op weg naar die halve eindstrijd afgerekend met de Portugees João Martinho (waza-ari), de Italiaan Antonio Esposito (ippon) en de Belg Sami Chouchi (waza-ari).

Balende De Wit: 'Ik snak naar zo'n medaille'

De Wit baalde zichtbaar na zijn partij. "Ik maak twee keer een domme actie. Ik kan die jongens gooien, maar het is niet het slimme moment om het te doen", oordeelde de judoka, die zijn zinnen had gezet op een EK-plak, over zijn eigen optreden.

Bekijk hieronder een reportage over de omstandigheden in Praag, op de EK:

EK is voor judoka's sporten in sfeerloos stadion en slapen in 'gevangenis'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl