Zoontje Zuiverloon: 'Papa, ik dacht dat alleen goede voetballers op YouTube staan'

Gianni Zuiverloon keerde begin november terug bij ADO Den Haag. Zijn zoontje Aiden, die uitkomt voor de JO8 van Ajax, motiveerde hem om na een avontuur in India nog één keer te laten zien wat hij kan.

"We waren YouTube-filmpjes aan het bekijken en ik dacht: laat ik eens wat beelden van mezelf zien", aldus Zuiverloon in het NPO Radio 1-programma Langs De Lijn En Omstreken.

"Hij zei: 'Papa, wat raar, ik dacht dat alleen goede spelers YouTube-filmpjes hadden.' Toen dacht ik: ik moet bewijzen dat ik nog steeds goed kan voetballen. Voor hem is het ook leuk om te zeggen dat papa voetballer is."

De 33-jarige Zuiverloon werd in 2007 met onder anderen Ryan Babel Europees kampioen met Jong Oranje en kwam via Feyenoord, RKC Waalwijk en sc Heerenveen bij West Bromwich Albion in de Premier League terecht.

Gianni Zuiverloon (l) namens West Bromwich Albion in duel met Cristiano Ronaldo van Manchester United AFP

Na Ipswich Town, RCD Mallorca, opnieuw sc Heerenveen en drie jaar ADO Den Haag (2013-2016) startte hij een nieuw buitenlands avontuur bij Cultural Leonesa in Spanje. In 2018 verkaste Zuiverloon naar India om te spelen bij Delhi Dynamos en Kerala Blasters FC.

'Ben in India een beter mens geworden'

Aanvankelijk had Zuiverloon het moeilijk in India. "Ik zat in een appartement, soms zonder elektriciteit en water, ik moest wennen aan de smog, aan de cultuur en miste mijn zoontje", zegt de verdediger. "Het niveau was ook niet hoog."

Zuiverloon besloot in zichzelf te investeren. Hij ging mede op advies van vriend Babel boeken lezen, vooral over psychologie, deed aan yoga, ging mediteren en hervond zichzelf. Daarnaast besefte hij in India hoe goed hij het had. Uiteindelijk werd zijn periode daar heel leerzaam.

Zuiverloon: 'Ben in India een beter mens geworden'

"Als je in India zit, komt het besef hoe goed we het hebben in Nederland, Spanje, Europa", zegt Zuiverloon. "Tegenover het restaurant waar ik zat te eten, liepen kindjes onder het stof te bedelen. Als je dat heel persoonlijk neemt, krijg je het zwaar. Eigenlijk wil je iedereen helpen. Ik ben altijd dankbaar geweest en in India kwam dat besef nog meer. Ik ben er een beter mens geworden."

"India was de beste keuze die ik ooit heb gemaakt", gaat Zuiverloon verder. De mentale lessen die Zuiverloon daar leerde, probeert hij nu over te brengen op anderen, op jonge voetballers ook. "Die begeleiding heb ik gemist."

Zuiverloon beloofde zijn zoon dat hij terug zou keren naar Nederland en dat deed hij vlak voor de corona-uitbraak en de lockdown in maart. Nu heeft hij met ADO weer een club, maar spelen deed hij nog niet. Zuiverloon is naar eigen zeggen bijna fit en hoopt over twee weken te kunnen spelen. Zijn zoontje kan niet wachten op de beelden.

STER reclame