Tedros Adhanom Ghebreyesus
NOS Nieuws

WHO-baas Tedros zegt geen kant te kiezen in conflict Ethiopië

De chef van Wereldgezondheidsorganisatie WHO ontkent kant te kiezen in het gewapende conflict in Ethiopië. In de noordelijke provincie Tigray bestrijden het leger van de Ethiopische premier Abiy Ahmed en het Tigray People's Liberation Front (TPLF) elkaar.

WHO-baas Tedros Adhanom Ghebreyesus is geboren in Tigray, de regio waar nu een bloedig conflict heerst. Ook was hij minister van Volksgezondheid in een regering die werd geleid door het TPLF.

Een Ethiopische legerleider beschuldigde Tedros vandaag van het bieden van hulp aan de lokale autoriteiten in de opstandige regio. Generaal Birhanu Jula zei volgens persbureau Reuters dat Tedros "zelf een lid is van die groep" en noemde hem een crimineel. De generaal kwam niet met bewijzen.

Tedros weerspreekt de aantijgingen in een verklaring op Twitter: "Het is niet waar. Ik sta maar aan één kant en dat is de kant van vrede." Hij verwijst in de verklaring naar zijn eigen ervaringen als kind met het "destructieve karakter van oorlog".

Tedros roept de strijdende partijen op vrede te sluiten. "Ik voeg me bij de oproep van de VN-secretaris-generaal om onmiddellijk maatregelen te nemen om de spanningen te de-escaleren en een vreedzame oplossing voor het conflict veilig te stellen", aldus Tedros.

Gewapend conflict

In Ethiopië woedt sinds twee weken een hevig conflict, dat steeds verder escaleert. Hierbij zijn waarschijnlijk honderden doden gevallen, onder wie burgers.

Tigray ligt in het noorden van Ethiopië en grenst aan Eritrea, het land waarmee premier Abiy in 2018 na een jarenlange oorlog vrede sloot. Het leverde hem de Nobelprijs voor de Vrede op. Abiy was dat jaar ook aan de macht gekomen. Daarvoor was het TPLF meer dan 25 jaar de dominante partij in de Ethiopische politiek.

Abiy voerde hervormingen door. Hij ontsloeg mensen en richtte een politieke partij op waarbij het TPLF zich niet aansloot.

De spanningen tussen Tigray en de regering in Addis Abeba liepen daarna op. Het TPLF beschouwt het regeringsleger als een bezettingsmacht en zou de afgelopen weken strijders hebben bewapend.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl