De Bondsdag bij het debat van gisteren Reuters

De Duitse Bondsdag wil weten wie verantwoordelijk is voor het toelaten van een of meer bezoekers die gisteren in het parlementsgebouw in Berlijn politici lastigvielen. Dat gebeurde voorafgaand aan de stemming over de coronawet waartegen buiten het gebouw werd gedemonstreerd.

De zogenoemde Raad van Oudsten van ervaren Bondsdagleden onderzoekt beschuldigingen tegen de rechts-populistische AfD. Leden van de AfD-fractie zouden bezoekers hebben binnengelaten. Als dat zo is, moet dat gevolgen hebben, zei een lid van de raad. Ook de politie stelt een onderzoek in.

Op sociale media gaat een video rond van een vrouw die minister Altmaier van Economische Zaken filmt, terwijl hij bij een lift staat te wachten. De vrouw zegt tegen iemand die achter haar staat dat Altmaier geen geweten heeft. "Wat een klootzak", zegt ze als hij in de lift stapt. En als de lift vertrokken is: "Opgeblazen kleine wannabe-koning!"

De AfD-fractie zegt niets te weten over het binnenlaten van onbevoegden. "Als door ons aangemelde gasten zich misdragen zouden hebben, gaan we dat onderzoeken", zegt een woordvoerder.

Een demonstrant buiten EPA

Buiten demonstreerden op dat moment duizenden mensen tegen de wet. Die geeft de regering meer mogelijkheden om zonder toestemming van de Bondsdag maatregelen in te voeren. Hij werd met een tweederdemeerderheid aangenomen. Onder meer de AfD stemde tegen.

Tegenstanders vinden dat de regering te veel macht naar zich toetrekt en vergeleken de wet met de wet die Hitler in 1933 gebruikte om het parlement buitenspel te zetten.

Omdat demonstranten zich niet aan de coronamaatregelen hielden, maakte de politie een einde aan de demonstratie. Er zijn 190 betogers opgepakt.

STER reclame