Vreugde bij Jorgen Strand Larsen (l) en zijn ploeggenoten
NOS Voetbal

'Nationale noodteam' Noorwegen stunt net niet, ook Van 't Schip grijpt mis

België, Italië, Spanje en Frankrijk spelen van 6 tot en met 10 oktober om de hoofdprijs in de tweede editie van de Nations League. Maar ook in andere landen was het vanavond feest.

De meeste ogen waren gericht op Wenen, waar een B (of C)-elftal van Noorwegen bijna voor een stunt zorgde. Vlak voor tijd stond de ploeg nog met 1-0 voor tegen Oostenrijk, maar op de valreep werd het nog 1-1.

Behalve Oostenrijk promoveerden ook Wales, Hongarije en Tsjechië naar de A-divisie. Rusland beleefde een avond om heel snel te vergeten. Het verloor met 5-0 van Servië.

Nationale noodteam

Het werd in Noorse media al "het nationale noodteam" genoemd, de selectie van het voetbalelftal van Noorwegen dat donderdag aantrad tegen Oostenrijk. Met dertien mogelijke debutanten.

Diezelfde Noren, met Erling Haaland en Martin Ødegaard, stonden voor zaterdag riant aan de leiding in groep 1. Maar terwijl de A-selectie van Noorwegen klaarstond om aan boord te stappen voor een vlucht naar Boekarest voor het duel met Roemenië, kwam de verordening van het ministerie van Volksgezondheid: het mag niet.

Vanwege de positieve test van verdediger Omar Elabdellaoui moest de hele selectie in quarantaine. Het duel met Roemenië ging niet door en dat kostte de Noren een reglementaire 3-0 nederlaag.

De beslissing moest vallen in het duel met Oostenrijk, dat wel won en drie punten voorsprong nam op de Noren. Maar met welke spelers moesten ze dat doen?

Na een flinke puzzel besloot assistent Leif Gunnar Smerud 13 nieuwe spelers op te roepen en vijf spelers die al eens eerder het Noorse shirt droegen in een interland. Onder hen drie eredivisionisten: Sondre Tronstad (Vitesse), Hakon Evjen (AZ)en Jørgen Strand Larsen (FC Groningen).

Assistent Leif Gunnar Smerud ontvangt Daehli met open armen na zijn wissel tegen Oostenrijk

Dat 'nationale noodteam' leek voor een daverende stunt te gaan zorgen. Ghayas Zahid, die sinds zijn een minuut durende invalbeurt tegen Panama in 2018 nooit meer voor Noorwegen uitkwam, maakte in de 61ste minuut het openingsdoelpunt.

Toch was dat nog niet voldoende voor promotie. Omdat de Oostenrijkers in Oslo met 2-1 hadden gewonnen, was het onderling resultaat in hun voordeel. Noorwegen joeg wel op een tweede treffer, maar in de 94ste minuut kwam de eindstand op het bord: 1-1.

Rusland afgedroogd door Servië

In groep 3 waren de beste papieren voor koploper Rusland, maar die ploeg werd in Belgrado afgedroogd door Servië: 5-0.

De Serviërs, uit op revanche na de gemiste kans op deelname aan het EK na een dramatische penaltyserie tegen Schotland, moesten het ook nog doen zonder Dusan Tadic en de door corona gevelde Sergej Milinkovic-Savic. Toch stond het bij rust al 4-0.

Hongarije, dat zich wel plaatste voor het EK na play-offs, profiteerde van de nederlaag van Rusland en promoveert naar de A-divisie dankzij een overwinning tegen Turkije (2-0). De nederlaag had grote gevolgen voor de Turken, want op basis van onderling resultaat degradeerde die ploeg in plaats van de Turken.

De Schotten konden de EK-euforie geen vervolg geven. Zelf verloor het met 1-0 van Israël en het zag Tsjechië, dat met 2-0 won van Slowakije, ervandoor gaan met de promotie.

Wales speelt over twee jaar wel in de hoogste divisie. In het beslissende duel met Finland won Wales met 3-1.

Van 't Schip laat promotie glippen

Armenië, Albanië, Slovenië en Montenegro spelen vanaf 2022 op het een na hoogste niveau.

Voor John van 't Schip, bondscoach van de Grieken, was een zege op Slovenië in Athene genoeg voor promotie. Zijn ploeg kwam echter niet verder dan 0-0 en verloor in de slotfase ook nog AZ-verdediger Pantelis Hatzidiakos met een rode kaart.

Dimitrios Kourbelis met de bal

Ook in Tirana is reden voor een bescheiden feestje. Dankzij een 3-2 thuiszege op Wit-Rusland keerde Albanië terug naar de B-divisie.

Welkom succesje voor Armenen

Hovhannes Hambardzoemjan schonk Armenië de zege (1-0) tegen Noord-Macedonië dat zonder sterspelers Goran Pandev en Eljif Elmas aantrad. Armenië promoveert daardoor naar divisie C.

De promotie is een welkome opsteker voor de Armeense bevolking, die sinds de militaire nederlaag in de oorlog met Azerbeidzjan om Nagorno-Karabach in een politieke crisis is gestort. Om die reden werd het duel dan ook niet in Jerevan, maar in het Cypriotische Nicosia gespeeld.

Voetballend hebben de Armenen voorlopig de overhand, want Azerbeidzjan bleef met de hakken over de sloot gevrijwaard van beslissingsduels om degradatie naar divisie D.

Dinsdag verzekerde Montenegro zich met een 4-0 zege op Cyprus ook al van de B-divisie. Cyprus eindigde als vierde en moet eind maart 2022 in een tweeluik met Estland uitmaken wie degradeert.

Kazachstan en Moldavië, de nummers vier uit de andere twee groepen, wacht hetzelfde lot.

Feest in Faeröer en Gibraltar

Faeröer en Gibraltar zijn inmiddels een maatje te groot voor de kelder van het Europese voetbal. Beide dwergstaatjes zijn als winnaar van hun groep in divisie D gepromoveerd naar divisie C.

De selectie van Faeröer vierde de promotie op gepaste wijze met een traditioneel dansje.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl