In deze garage vond veel van het seksueel misbruik plaats
NOS NieuwsAangepast

Rechtbank gewraakt in Zeeuwse zaak tegen vrouw die dochters liet misbruiken

De rechtszaak tegen een 44-jarige vrouw uit Terneuzen die ervan verdacht wordt dat ze haar twee dochters jarenlang seksueel zou hebben laten misbruiken, is vandaag stilgelegd. De advocaat van de moeder vindt de rechtbank partijdig.

Omdat de rechtbank is gewraakt, kan de zaak nu niet verder inhoudelijk worden behandeld. De advocaat van de vrouw wilde dat er onderzoek kwam naar de onwelwording van de verdachte tijdens een zitting vorige week en haar medische toestand. De rechter liet weten van plan te zijn dat verzoek af te wijzen, waardoor de advocaat partijdigheid vermoedt. Vandaag zou bekend worden welke straf het Openbaar Ministerie eist tegen de vrouw, schrijft Omroep Zeeland.

De 47-jarige vriend van de vrouw, Pascal P. uit Aardenburg, hoorde begin deze week zes jaar cel en tbs met dwangverpleging tegen zich eisen. De man is volgens deskundigen verminderd toerekeningsvatbaar omdat bij hem stoornissen zijn vastgesteld, waaronder pedofilie. Volgens het OM is de kans groot dat hij opnieuw in de fout gaat. Hij is al eens eerder veroordeeld voor een zedenmisdrijf.

Honderden keren misbruikt

Een van de slachtoffers werd volgens justitie honderden keren door andere mannen misbruikt, onder meer in Belgische parenclubs. Ze zou daarbij zijn gedrogeerd met medicijnen, drugs en alcohol.

Het misbruik zou hebben plaatsgevonden tussen 2008 en 2019. Bij de jongste dochter gebeurde dat vanaf 2015. De officier van justitie stelt dat de meisjes P. zagen als vaderfiguur. Ook vriendinnetjes van de dochters zijn volgens het OM slachtoffer geworden van de man.

De vrouw bevestigde het misbruik van haar dochters, die beiden een andere vader hebben. "In het begin had je het gewoon niet door. Op den duur ga je de puzzelstukjes bij elkaar leggen. Ik schaam me gewoon kapot."

Ze ontkende een actieve rol te hebben gespeeld, maar justitie denkt daar anders over. De aanklager sprak van een "zieke relatie" tussen de twee. Uit berichtenverkeer is af te leiden dat de vrouw meewerkte aan het misbruik.

"Zo'n unieke relatie krijg je nooit meer, je hebt een moeder met twee dochters," schreef de vrouw aan de man, meldt Omroep Zeeland. De man reageerde met: "Ja, super, geweldig dat je zo ruimdenkend bent."

In een ander appgesprek schreef ze: "Zullen we samen nog een kind nemen? Dan kunnen we er lekker jong mee beginnen." De vrouw werd vorige week onwel tijdens de eerste zittingsdag. Volgens haar advocaat lijdt ze aan ernstig nierfalen.

Pascal P. maandag in de rechtbank

De eis tegen de man, 6 jaar cel en tbs, leidde op sociale media tot onbegrip. Volgens persofficier Linda van den Oever gaat het "niet altijd alleen maar om vergelding". Het Openbaar Ministerie beoogt vooral de behandeling van de man, omdat die nu een gevaar is voor de maatschappij. "Het kan tot gevolgen hebben dat hij niet meer vrijkomt zolang hij niet genezen wordt verklaard."

De twee verdachten werden in juni 2019 aangehouden. Volgens de 20-jarige zoon van de man had P. een buitenechtelijke relatie met de vrouw uit Terneuzen en leidde hij een dubbelleven.

"Ik kon het niet geloven toen ik het hoorde", vertelde hij tegen Hart van Nederland. "Ik heb er nooit iets van gemerkt, ik vertrouwde hem. Hij kwam weleens laat thuis, maar dan dachten we gewoon dat hij aan het werk was." Hij heeft het contact met zijn vader verbroken.

De man werd in 2004 ook al eens veroordeeld voor misbruik. Het slachtoffer van destijds deed haar verhaal tijdens de rechtszaak. Ze heeft ervoor gekozen om kinderloos te blijven. "Alleen dan ben ik er zeker van dat er geen misbruik plaats kan vinden."

'Waarom koos je mij uit?'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl