NOS Nieuws

Wekdienst 16/11: Veiligheidsberaad bijeen • Camera's flitsen appende bestuurders

Goedemorgen! Vandaag overleggen burgemeesters over de coronamaatregelen, en slimme camera's kunnen nu automobilisten betrappen die hun telefoon vasthouden.

Vandaag is het wederom wisselvallig weer met veel bewolking en enkele buien. In de loop van de middag wordt het droger en breekt de zon vaker door. Het wordt zo'n 12 graden en het blijft stevig waaien.

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. Check hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Vandaag is er weer een Veiligheidsberaad waarin burgemeesters uit de 25 veiligheidsregio's de coronamaatregelen bespreken. Wat er op de agenda staat is onduidelijk. Mogelijk gaat het over welke maatregelen versoepeld kunnen worden als de coronacijfers blijven verbeteren.
  • Vanaf nu gaan slimme-camera's automobilisten betrappen die hun telefoon vasthouden. De boete is 240 euro.
  • In de Tweede Kamer beginnen de verhoren over de affaire met de kinderopvangtoeslag. Advocaat Eva González Perez, die sinds 2014 gedupeerde ouders bijstaat, is de eerste persoon die wordt gehoord. Het verhoor begint om 9.30 uur en is live te volgen op NPO Politiek en via NOS.nl en de NOS-app.

Wat heb je gemist?

De politie zet steeds vaker drones in en schaft er de komende jaren ook meer aan. Op dit moment beschikt de politie over zestig drones, maar dat moeten er over twee jaar 130 zijn. De drones werden vorig jaar zo'n 600 keer ingezet, dit jaar gingen ze al zo'n 800 keer de lucht in.

Nu worden politiedrones nog vooral gebruikt bij verkeersongevallen en bij het handhaven van de openbare orde. Maar in de toekomst wil de politie ze ook inzetten voor zaken als explosievenverkenning, het zoeken naar panden waar drugs worden geproduceerd en als ondersteuning voor de waterpolitie.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Vooral in het buitenland zijn ze er verbaasd over: campagnespotjes van de Duitse overheid die corona met humor (en ook een serieuze boodschap) te lijf gaan.

In de campagnefilmpjes vertellen bejaarden in de toekomst over de zware strijd tegen corona in 2020. "Een onzichtbaar gevaar bedreigde alles waar we in geloofden. Het lot van dit land lag plotseling in onze handen."

Dus, vervolgt hij, hadden ze gedaan wat van hen verwacht werd: "Absoluut helemaal niets. We waren zo lui als varkens. Onze bank was het front, ons geduld het wapen."

De filmpjes zijn met enthousiasme ontvangen (en in het buitenland met enige verbazing over zoveel humor bij de Duitse overheid), maar er is ook kritiek.

Vooral het eerste campagnefilmpje is veel gedeeld, dit is hem - met ondertiteling:

Duits overheidsspotje over corona gaat viral

Fijne maandag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl