Dominic Cummings
NOS Nieuws

Rechterhand Britse premier Johnson toch weg, maar niet per direct

Dominic Cummings, de belangrijkste adviseur van de Britse premier Johnson, zwaait eind dit jaar af. Dat bevestigt hij zelf tegenover de BBC.

Het aangekondigde vertrek van Cummings volgt na een paar turbulente dagen in de ambtswoning van de Britse premier in Downing Street. Het hoofd communicatie Lee Cain, een trouwe bondgenoot van Cummings, stapte deze week op na berichten over interne strubbelingen in het Britse kabinet. Daarna werd gespeculeerd over de positie van Cummings.

Tegen de Britse omroep zegt Cummings dat geruchten dat hij direct zou vertrekken verzonnen zijn. Hij zegt dat hij al langer nadacht over stoppen en verwijst naar een blog uit januari, waarin hij al schreef dat hij zichzelf eind dit jaar "overbodig" wil maken binnen het kabinet. Een bron bevestigt aan de BBC dat Cummings inderdaad voor de Kerst vertrokken is.

Dominic Cummings was de afgelopen jaren een belangrijke figuur in de conservatieve Britse politiek. Hij zat achter de succesvolle Vote Leave-campagne ten tijde van het brexitreferendum in 2016. Toen Johnson in juli vorig jaar premier werd, nam hij Cummings aan als topadviseur. Met diens slogan 'Get Brexit Done' veroverden de Tories een grotere meerderheid bij de verkiezingen in december.

In mei van dit jaar kwam Cummings onder vuur te liggen omdat hij de coronaregels had overtreden. The Guardian en The Mirror onthulden dat hij in maart, op het hoogtepunt van de lockdown in het Verenigd Koninkrijk, vanuit Londen 400 kilometer naar het noorden van Engeland was gereisd om zijn ouders te bezoeken. Dat deed hij terwijl zijn vrouw coronasymptomen vertoonde.

Die reis maakte hij nogmaals tijdens de lockdown. Ook werd hij gespot bij een populaire toeristische bestemming. Hoewel de oppositie in het Britse parlement schreeuwde om zijn aftreden, bleef Johnson vierkant achter hem staan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl