Olympisch testevent klimmen in Tokio
NOS Sport

Geen quarantaineplicht en vermoedelijk toch toeschouwers bij OS Tokio 2021

Atleten die zich volgend jaar in Tokio melden voor de Olympische Spelen hoeven bij aankomst in Japan niet eerst twee weken in quarantaine. De organisatie heeft dat donderdag laten weten. De Japanners kijken nog naar andere maatregelen, zoals een verplichte coronatest voor vertrek naar Tokio.

"Atleten, coaches en functionarissen die in aanmerking komen voor de Spelen in Tokio mogen het land binnenkomen, op voorwaarde dat er belangrijke maatregelen worden genomen voordat ze naar Japan afreizen", zei Toshiro Muto, het hoofd van het organisatiecomité.

Coronatest

Volgens Muto moeten de details nog worden uitgewerkt, maar de verwachting is dat sporters 72 uur voor aankomst negatief getest moeten zijn op het coronavirus. Ruim tienduizend atleten en nog eens duizenden officials en mediavertegenwoordigers zijn actief tijdens de Olympische Spelen.

IOC-voorzitter Bach: 'Redelijke toeschouwersaantallen bij OS Tokio'

De deelnemers zullen volgend jaar voortdurend in hun eigen omgeving moeten blijven. De sporters worden met speciaal vervoer van het eigen dorp naar wedstrijden en trainingsaccommodaties gebracht, zo werd in een eerder stadium al duidelijk. Dit alles om het coronavirus zoveel mogelijk buiten de deur te houden.

Buitenlandse toeschouwers?

Het is volgens Muto wel de bedoeling ook buitenlandse toeschouwers toe te laten bij de olympische wedstrijden. Duidelijkheid daarover is pas in het voorjaar van 2021 te verwachten. "Het is onmogelijk om een quarantaineperiode van veertien dagen in te stellen voor buitenlandse toeschouwers, dus is het van belang vooraf en bij aankomst te testen", zei hij over de komst van fans.

Ook IOC-voorzitter Thomas Bach heeft goede hoop dat de de tribunes in Tokio tot op zeker hoogte gevuld zullen zijn. "Het spijt me dat ik nog geen precieze aantallen kan geven. Maar ik denk dat we meer en meer erop kunnen vertrouwen dat we een respectabel aantal toeschouwers zullen hebben. Hoeveel en onder welke voorwaarden, dat is afhankelijk van de ontwikkelingen in de komende tijd."

'Maak de afweging: is het echt nodig?'

Bij NOC*NSF zijn ze blij met de voorgenomen versoepelingen. "We hebben gehoord dat de intentie er is om de mogelijkheden te verruimen en ik denk dat dat goed is. Maar we blijven zeggen: maak de afweging of het echt nodig is. Beperk de reisbeweging als dat kan", stelt technisch directeur Maurits Hendriks van sportkoepel NOC*NSF.

Hendriks over versoepeling inreisregels Japan: 'Niet voor elke sport nodig'

Voor de sporters zijn de versoepelingen van de coronaregels bij het bezoeken van Japan ook belangrijk. De zeilers hebben de afgelopen jaren een soort permanent trainingskamp in Japan gehad.

"Met eigen woonruimtes en materiaal, alles staat daar", zegt Hendriks. "De omstandigheden zijn er ook anders dan voor de kust van Scheveningen. De zeilers willen graag onder de lokale Japanse omstandigheden trainen. Zij zijn gebaat bij de verruiming."

Natuurlijk wil NOC*NSF de sporters optimaal voorbereiden door naar Japan te gaan, maar het is niet voor elke sport noodzakelijk. "Synchroonzwemmen heeft een eigen kwalificatiemoment en dat is in Japan. Daar is niet deelnemen geen optie", legt Hendriks uit.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl