Marcel Pinte
NOS Nieuws

Marcel (6), waarschijnlijk jongste Franse verzetsstrijder ooit, geëerd op WOII-monument

Hij was waarschijnlijk de jongste Franse verzetsstrijder tijdens de Tweede Wereldoorlog, de 6-jarige Marcel Pinte. Gisteren werd hij voor de eerste keer geëerd tijdens de Wapenstilstanddag in Frankrijk, een dag waarop de doden van de twee Wereldoorlogen herdacht worden. Marcels naam werd op een monument voor oorlogsdoden in het centraal-Franse Aixe-sur-Vienne geschreven.

Quinquin, zoals Marcel ook wel genoemd werd, bracht boodschappen over de grens naar verzetsleiders. Hij droeg die onder zijn kleding. Ook hielp hij soldaten met andere taken.

De jongen was onderdeel van de 'army of shadows', een groep verzetsstrijders die geleid werd door generaal Charles de Gaulle vanuit Londen. Marcel luisterde naar de bevelen van zijn vader Eugene Pinte. Pinte was een verzetsleider met een operatiecentrum op een boerderij buiten Aixe-sur-Vienne. Die boerderij ontving gecodeerde berichten en voorraden via parachutes uit Londen. Pinte leidde ook de bevrijding van de Franse stad. Een paar jaar geleden werd een straat in Aixe-sur-Vienne naar hem vernoemd.

Marcel Pinte en een soldaat

Marcel, de jongste van vijf kinderen, kreeg de bijnaam Quinquin, naar een kinderliedje, van verzetsstrijders. Zijn daden voor het verzet bleven lang onder de radar, maar kregen in 2018 aandacht toen een familielid de verhalen naar buiten bracht.

Op 19 augustus 1944, op 6-jarige leeftijd, overleed Marcel. Hij werd geraakt door een automatisch wapen dat per ongeluk afging. Bij zijn begrafenis op 21 augustus waren meerdere belangrijke verzetsstrijders aanwezig. Bij de laatste dropping van voorraden op de boerderij waren de parachutes zwart in plaats van wit. "De Britten wisten dat de jonge Marcel een echte rol had gespeeld", zei familielid Marc Pinte tegen Le Monde. "De zwarte parachutes waren een kaartje voor de familie."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl