Ministerie van Defensie
NOS Nieuws

Identiteit Duitse piloot die in WO II neerstortte bij Dalfsen vastgesteld

De Koninklijke Landmacht heeft de identiteit vastgesteld van een Duitse piloot, die in de Tweede Wereldoorlog met zijn vliegtuig was neergehaald. Het toestel werd vorige week al geborgen in de gemeente Dalfsen. De bergers vonden toen in wrakdelen stoffelijke resten.

Onderzoek van de Bergings - en Identificatiedienst van de landmacht heeft uitgewezen dat het gaat om de 'Unteroffizier' Otto Tillack. De dienst heeft een herkenningsplaatje van de man gevonden. Zijn jachtvliegtuig Messerschmitt 109 verdween op 30 januari 1944 in de omgeving van Zwolle tijdens luchtgevechten met geallieerde vliegtuigen. Naar nu blijkt is het toestel gecrasht in een weiland in de buurt van het buurtschap Millingen bij Dalfsen. Tillack was toen 20 jaar.

Ministerie van Defensie
Bergingsplek Millingen

In Nederland zitten nog enkele tientallen vliegtuigwrakken uit de oorlog in de bodem met waarschijnlijk stoffelijke resten aan boord. Vorig jaar is Defensie begonnen met een 'Bergingsprogramma Vliegtuigwrakken'. Sindsdien zijn al enkele geallieerde toestellen met menselijke resten geborgen. En het toestel van Tillack is het eerste Duitse vliegtuig in dat programma.

De Duitse autoriteiten zijn van de identificatie op de hoogte gebracht. De stoffelijke resten van de man worden bijgezet op de begraafplaats voor gesneuvelde Duitse militairen in Ysselsteyn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl