Suzanne Schulting ANP

Schaatsbond KNSB organiseert in twee weekeinden van december twee grote shorttrackwedstrijden in Heerenveen.

Van 4 tot en met 6 december staat in Thialf de International Invitation Cup op het programma. Een week later zijn de NK afstanden, een nieuwe wedstrijd voor de Nederlandse shorttrackers.

De International Invitation Cup, al vele jaren de ouverture van het seizoen, stond voor eind oktober op het programma. Dat evenement werd echter op het laatste moment afgelast vanwege enkele positieve coronagevallen onder de deelnemers.

Volgens Remy de Wit, technisch directeur van de KNSB, zijn de wedstrijden van groot belang. "Onze shorttrackers snakken ernaar hun krachten te meten tijdens echte wedstrijden en dat is ook belangrijk op hun route naar de Olympische Spelen in 2022."

EK in Gdansk, WK in Nederland

Tot aan het nieuwe jaar worden er alleen nationale wedstrijden verreden. Alle vier voor dit najaar geplande wereldbekers zijn afgelast. Na de jaarwisseling staan wel internationale wedstrijden op het programma.

Sjinkie Knegt Pro Shots

"Er is ons veel aan gelegen onze rijders voorafgaand aan die internationale krachtmetingen al wat wedstrijden in de benen te laten hebben", aldus De Wit.

De EK shorttrack vinden van 22 tot en met 24 januari plaats in het Poolse Gdansk. Daarna volgen twee wereldbekers in Duitsland en van 12 tot en met 14 maart de WK in Nederland.

Dat toernooi zou oorspronkelijk in Ahoy Rotterdam worden gehouden, maar ISU-voorzitter Jan Dijkema vertelde onlangs dat het WK naar Dordrecht gaat. Hij legt uit waarom.

ISU-voorzitter Dijkema: 'WK shorttrack van Rotterdam naar Dordrecht'

STER reclame