ANP

Goedemorgen! Het Nederlands Elftal speelt vanavond een oefeninterland tegen Spanje. Het is ook Sint-Maarten, maar in veel gemeenten zonder snoep en liedjes aan de deur vanwege de coronacrisis. En ook de 11e van de 11e, de start van het carnavalsseizoen, gebeurt zonder grote feestelijkheden.

De wekdienst beluisteren kan hier

Het wordt rustig herfstweer met veel bewolking. Vooral in het noordoosten kan een spatje regen vallen. Vanmiddag kan de zon, met name in het zuidwesten, kort doorbreken. Bij een zwakke tot matige zuidelijke wind wordt het 12 tot 14 graden.

Weerplaza

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. Check hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Het Rwandatribunaal in Den Haag buigt zich over de zaak van Felicien Kabuga, ooit een van de rijkste inwoners van Rwanda. Hij wordt ervan verdacht een van de belangrijkste geldschieters en organisatoren van de genocide te zijn. Daarbij werden in 1994 honderdduizenden mensen gedood.
  • Het is Sint-Maarten, het feest waarop kinderen langs de deuren gaan om een liedje te zingen in ruil voor snoep. Maar vanwege het coronavirus raden veel gemeenten het sterk af.
  • Frank de Boer hoopt in Amsterdam zijn eerste overwinning als bondscoach van het Nederlands elftal te behalen. Zijn ploeg neemt het vanaf 20.45 uur in de Johan Cruijff Arena op tegen Spanje. De oefeninterland tegen Spanje dient als voorbereiding op de laatste groepswedstrijden in de Nations League en is live te zien op NPO 3.

Wat heb je gemist?

De Nederlandse Spoorwegen willen dat reizigers die van plan zijn de trein te pakken, hun reis van tevoren aanmelden. Volgens de spoorvervoerder krijgen ze zo meer inzicht in welke treinen druk lijken te worden. Het doorgeven van de reisplannen kan vanaf vandaag. In de app van de spoorvervoerder is daarvoor een speciale functie gebouwd, Treinwijzer genoemd.

Sinds de uitbraak van het coronavirus heeft de spoorvervoerder te maken met veel minder reizigers dan voorheen. Terwijl 90 procent van de treinen rijdt, maakt nog maar 30 à 35 procent van het normale aantal reizigers er gebruik van. "We merken dat reizigers de trein nu soms links laten liggen omdat ze bang zijn voor drukte. Er is dus behoefte aan meer inzicht daarin", laat de NS weten.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Traditioneel viert het zuiden van Nederland 11 november als de aftrap van het carnavalsseizoen. De 11e van de 11e levert jaarlijks grote mensenmenigten op in steden als Maastricht, Den Bosch en Eindhoven. Maar dit jaar niet vanwege de coronacrisis. En daar baalt Ben Peters, oftewel Big Benny, enorm van.

'Ik loop 100.000 euro mis', zegt Big Benny tegen de NOS:

'Het is niet alleen voor mij verschrikkelijk'

Fijne dag!

STER reclame