Steeds meer Mozambikanen ontvluchten per boot het geweld in Noord Mozambique
NOS NieuwsAangepast

Jihadisten onthoofden tientallen mensen Mozambique, 'geweld neemt al langer toe'

In het noorden van Mozambique hebben islamitische extremisten zeker vijftig mensen onthoofd, melden lokale media. Het gaat om een groep die gelieerd is aan terreurgroep IS, al zijn de precieze banden niet duidelijk.

De onthoofdingen in Nanjaba en Muatide zouden van vrijdagavond tot maandag hebben geduurd, bericht de BBC. Dorpsbewoners die probeerden te vluchten, werden volgens de berichten naar een voetbalveld gedreven en geëxecuteerd.

Informatie over het geweld komt mondjesmaat naar buiten, omdat journalisten moeilijk toegang krijgen tot de noordelijke provincie. De meest directe informatie is afkomstig van vluchtelingen die aan het geweld wisten te ontkomen.

Het is niet de eerste keer dat de extremistische groepering, die zichzelf Ahlu-Sunnah Wa-Jama (ASWJ) of al-Shabaab noemt, een gewelddadige actie opeist. Al sinds 2017 zijn ze actief in de kustprovincie Cabo Delgado, maar dit jaar zijn de aanvallen in aantal en hevigheid toegenomen.

Zwarte vlag als symbool voor band met IS

"Dit is een van de meest brute en grootschalige aanvallen waar we tot nu toe over gehoord hebben", zegt NOS- correspondent Elles van Gelder. "Vooral sinds maart dit jaar zien we het geweld toenemen. Toen nam de organisatie ook de kustplaats Mocemboa de Praia tijdelijk in en hesen ze een zwarte vlag, als symbool voor hun band met Islamitische Staat. Maar of er echt banden zijn met IS, of met andere jihadistische organisaties in de regio of dat ze puur lokale wortels hebben, is onduidelijk."

Mozambique

Door het geweld in Cabo Delgado zijn afgelopen jaren honderdduizenden mensen op de vlucht geslagen. Zo'n 2000 mensen zijn vermoord.

Huurlingen actief

Cabo Delgado is een van de armste regio's van het land, met veel jeugdwerkloosheid. De jihadisten profiteren van die instabiliteit, zegt van Gelder. "Tien jaar geleden werd een enorme gasbel ontdekt voor de kust, maar inwoners van het gebied vrezen dat vooral het rijkere zuiden van het land daarvan zal profiteren."

Het regeringsleger heeft tot nu toe weinig kunnen uithalen tegen de jihadisten. Bovendien worden ook militairen beschuldigd van mensenrechtenschendingen, zegt Van Gelder. "In de regio zijn in het verleden Russische huurlingen ingezet en op dit moment zet een Zuid-Afrikaans beveiligingsbedrijf helikopters in. Ook zijn er Zimbabwaanse soldaten actief. Omdat het geweld aanhoudt heeft de regering het regionale samenwerkingsorgaan in zuidelijk Afrika SADC, en Afrikaanse- en de Europese Unie om hulp gevraagd, maar tot nu toe is er niet ingegrepen. De angst is dat wanneer het conflict niet gauw wordt aangepakt, dat het overslaat naar de rest van de regio."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl