Heerenveen-trainer Jansen leerde passie van Foppe en Gertjan

Het plezier is terug bij sc Heerenveen en daar is trainer Johnny Jansen de personificatie van. Met glimmende pretogen en een gulle lach verschijnt hij wekelijks voor de camera's om zijn verhaal te doen. Na jaren van onrust zit er weer schwung in de Friese club, die na zeven speelronden de derde plaats deelt met PSV en slechts twee punten achter de koplopers Ajax en Vitesse staat.

"Het is op dit moment rustig op de club, dat is mooi en dat helpt. In een rustige werkomgeving kun je goed met elkaar gedijen en kun je werken aan het verbeteren van spelers en het voetbal", vertelt Jansen.

De 45-jarige trainer loopt al twintig jaar mee bij Heerenveen. Hij begon er als jeugdtrainer, groeide door tot hoofd van de jeugdopleiding om daarna terug te keren op het veld als assistent- en nu hoofdtrainer. De gloriejaren met Riemer van der Velde, Foppe de Haan en Gertjan Verbeek, maar ook de bestuurlijke ellende die de club ver terugwierp; Jansen maakte alles van dichtbij mee.

Door het vuur voor Riemer, Foppe en Gertjan

"Riemer, Foppe en Gertjan hebben grote invloed op mij gehad. Passie brengen in je vak en veeleisend zijn naar je spelers, dat heb ik echt van hen geleerd. Ik heb er zelf onderdeel van uitgemaakt. Voor die mensen ging je door het vuur. Ik heb nog steeds veel contact met ze."

Waar diverse trainers worstelden met de invloed die met name Van der Velde en De Haan nog steeds hebben op Heerenveen, is Jansen dankbaar voor de gesprekken die hij met de iconen kan voeren. "Ik ben het niet altijd eens met Riemer, maar dan raak je in discussie. Hij heeft veel ideeën over alles, en soms denk je 'fantastisch, je hebt gelijk', en sommige dingen doe ik anders."

Foppe de Haan (links) en Johnny Jansen (rechts) Pro Shots

"Met Foppe heb ik het veel over individuele spelers. Wat hebben ze nodig om beter te worden? En wat Gertjan heel goed kan is duidelijk zijn en zijn grenzen aangeven. Met hem ga ik binnenkort praten over verdedigen. Verschillende systemen hanteren en hoe doe je dat dan? Daar leer ik van."

Ook met zijn huidige assistent, Hennie Spijkerman, voert Jansen veel gesprekken. Niet alleen over voetbal maar ook over het leven. Spijkerman verloor kortgeleden zijn vrouw, terwijl Jansen vader werd van een dochter.

Hennie Spijkerman en Johnny Jansen Pro Shots

"Het is heel dubbel, dat voelen we allebei enorm. Hier op de club zijn we bezig met voetbal. Maar er gebeuren zo veel dingen thuis, dat speelt altijd mee. Het is makkelijk om te zeggen: 'ik sluit me wel af'. Maar dat is niet zo."

"Samen zoeken we de balans, we staan dicht bij elkaar. Onze dochter is op 14 oktober geboren, ook de geboortedag van Hennie zijn vrouw. Dat is wel heel mooi eigenlijk."

Suikerziekte

Jansen speelde zelf ook voor Heerenveen, al bleef de teller in de hoofdmacht steken op slechts één wedstrijd. In 1995, in de toenmalige Intertoto-competitie, maakte Jansen zijn debuut en daar zou het bij blijven.

Johnny Jansen als speler van sc Heerenveen sc Heerenveen

Jansen probeerde het nog twee jaar bij Veendam, maar vanwege zijn suikerziekte moest Jansen vertrekken. "Ze zeiden: 'Johnny jij hebt suikerziekte en daar raak je altijd geblesseerd door'. Daar ben ik heel kwaad over geworden en daar heeft de dokter ook nog met de club over gepraat. Je kunt prima in het betaald voetbal spelen met suikerziekte."

"Ik was gewoon niet goed genoeg, alleen dat werd me niet verteld. Vervolgens kon ik hier bij Heerenveen trainer worden. Een makkelijke keuze, dat was wat ik wilde."

Het is mijn missie om hier iets heel moois neer te zetten.

Johnny Jansen, trainer sc Heerenveen

Zo rolde Jansen in het vak en hij hoopt het nog wel even vol te houden bij Heerenveen. "Ik ben niet een carrièreplanner die hier nog twee jaar wil zijn en dan een stap wil maken naar een andere club of het buitenland. Het is mijn missie om hier iets heel moois neer te zetten."

"Ik heb in het verleden gezien wat er mogelijk is en het zou geweldig zijn om daar weer naar toe te gaan. Terug naar de subtop, top-6 of top-7. We gaan alles geven om dat te halen."

STER reclame