Gregoor van Dijk in duel met Siem de Jong (Ajax) Orange Pictures

FC Utrecht slijpt traditioneel de messen als Ajax op bezoek komt. Maar als de Domstedelingen echt eens een serieuze aanval willen doen op de nationale top, moeten ze zich volgens Gregoor van Dijk in de toekomst niet meer zo laten leiden door sentimenten.

"Ik geloof erin dat FC Utrecht nog een stap kan maken", zegt de voormalige aanvoerder, die tussen 2006 en 2010 actief was voor de club. "Ik heb Frans van Seumeren zien komen en van dichtbij meegemaakt hoe hij met alle geduld aan dit project begonnen is."

Diezelfde Van Dijk, 38 jaar inmiddels, was ooit de speler die verkondigde dat Wesley Sneijder een doodschop kon verwachten. En die kreeg de toenmalige Ajacied ook, tot genoegen van het Utrechtse publiek.

De haat voor de Amsterdammers zit diep bij de aanhang en wordt van generatie op generatie aan hun 'schoffies' doorgegeven. En een goed voetballend Ajax, het liefst nog doordrenkt met een flinke dosis hoofdstedelijke bravoure, staat in Utrecht symbool voor de ultieme vijandigheid.

Verzoek afgewezen

"De kunst is om op de juiste manier met alle emoties om te gaan", meent Van Dijk. "Als het draait, word je extra gemotiveerd door de supporters. Maar als het niet loopt bij de ploeg, is deze wedstrijd onder de aanhang nog veel belangrijker. Dan neemt de druk van buitenaf alleen maar toe."

Gregoor van Dijk wordt door oud-scheidsrechter Dick van Egmond met rood weggestuurd. ANP

Deze editie valt volgens hem meer in die tweede categorie, al blijft het in coronatijd voor één keer rustig op de tribunes in Stadion Galgenwaard.

Het belangrijkste verzoek van Utrecht aan de KNVB voor dit seizoen werd namelijk afgewezen. Clubeigenaar Van Seumeren wilde het duel met Ajax zo laat mogelijk in het seizoen op de kalender, in de hoop dat er tegen die tijd weer fans in het stadion aanwezig mochten zijn. Na de niet gespeelde bekerfinale kan dit er nog wel bij, mopperen ze in Utrecht.

In mijn ogen is het voor de stap naar de top nog te vroeg voor FC Utrecht. En AZ is op dit moment ook nog een stuk verder.

Oud-aanvoerder Gregoor van Dijk

"Die steun van de supporters mis je wel. Dat merk je zeker in zo'n wedstrijd", spreekt Van Dijk uit ervaring. "Maar je wordt in de aanloop naar de wedstrijd wel op de belangen gewezen. Dat krijgt je als speler echt wel duidelijk mee."

Een overwinning op Ajax vergoedt veel. Zo niet alles.

Utrecht staat teleurstellend achtste. Door onnozel puntenverlies tegen mindere goden is de achterstand op de ploegen bovenin nu al enorm. "In mijn ogen is het voor de stap naar de top nog te vroeg. En AZ is op dit moment ook nog een stuk verder."

John van den Brom kijkt zorgelijk tijdens zijn laatste duel als Utrecht-coach ANP

Echt rouwig lijken ze daarom ook niet om het plotselinge vertrek van trainer John van den Brom. "Mocht hij nog geen vervoer hebben, dan race ik hem op mijn stadsfiets wel naar Genk", klinkt het in de voorbeschouwing van de supportersvereniging op het beladen treffen met de Amsterdammers.

"Het zegt natuurlijk genoeg dat ze hem zo makkelijk hebben laten gaan", benadrukt Van Dijk. "Als die klik er wel was, had de club zich bij de onderhandelingen wel anders opgesteld. Om het geld was het heus niet te doen."

Geen excuses

René Hake is vanuit Jong Utrecht doorgeschoven om zondag de coaching voor zijn rekening te nemen. Verdediger Mark van der Maarel beseft dat er desondanks geen excuses zijn, want het publiek verwacht eerherstel na de blamage van vorige week bij Heracles (4-1).

"Het is een gegeven dat de wedstrijd leeft. Het is een gegeven dat de twaalfde man wezenlijk invloed heeft. Dat je dat moet missen, is wel vervelend", aldus Van der Maarel. "Dat het bij ons beter moet, dat is ook duidelijk. Als alles klopt bij ons, dan maken we een kans."

Van der Maarel over rivaliteit met Ajax: 'Heb fans huilend binnen zien komen'

Het verbaast Van Dijk niets dat rechtsback Van der Maarel al twaalf seizoenen deel uitmaakt van de A-selectie, ook al dreigde zijn voormalige ploeggenoot geregeld buiten het eerste elftal te vallen.

"Mark is een goeie gozer. Bescheiden, heel rustig en met een geweldige instelling. In mijn tijd had hij Tim Cornelisse nog voor zich, destijds een van de betere backs op de Nederlandse velden."

Generatiegenoten Jordy Zuidam (technisch beleid) en Joost Broerse (commercieel) zijn na hun spelerscarrières nu actief in de directie van FC Utrecht. Rick Kruys is assistent-trainer. Van Dijk doet op dit moment niets meer in de voetballerij.

Twee gedachten

"Van mij hadden ze ook wel verwacht dat ik trainer zou worden, maar ik ben er een paar jaar geleden helemaal uitgestapt. Ik moet zeggen dat het wel weer begint te kriebelen. Dat merk ik ook aan de manier waarop ik het voetbal nu weer volg."

Hij ziet Utrecht op twee gedachten hinken.

"Als je een trainer zoekt die zijn ploeg aanspoort de mouwen op te stropen, heb je er zat", dient Van Dijk zijn oude club van advies. "Maar als je echt goed voetbal wilt spelen, springen Erik ten Hag, Arne Slot en Wim Jonk er op dit moment bovenuit. Daarvan zijn de eerste twee nu onhaalbaar."

De meest memorabele editie van FC Utrecht-Ajax, de 6-4 van negen jaar geleden:

2011: FC Utrecht klopt Ajax met 6-4 in krankzinnig duel Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

"Maar dat is ook het dilemma voor de club. Als je verzorgd voetbal nastreeft, moet je ook echt zeker weten dat je dat kunt laten zien. Anders nemen de supporters daar geen genoegen mee en willen ze gewoon een ploeg zien die voor de punten knokt."

Litteken

Vermaard schoffelaar Van Dijk is zijn wilde haren kwijt. Want die had hij, in de tijd dat hij recordhouder rode kaarten was in de eredivisie. "Het voetbal is beter en mooier als je emoties onder controle hebt", zegt hij nu.

Voor zijn trap op de borst van Sneijder kreeg Van Dijk vijf wedstrijden schorsing. "Daar baal ik wel van", betuigt hij veertien jaar later zijn spijt. "Onderling hebben we daarna overigens geen problemen meer gehad. Wat veel mensen niet weten, is dat ik een litteken op mijn oor heb overgehouden aan mijn carrière. Na een overtreding van Sneijder op mij..."

STER reclame