Het Pierson College in Den Bosch
NOS Nieuws

Docenten op school in Den Bosch vragen zich af hoe veilig ze nog zijn

  • Martijn van der Zande

    verslaggever

  • Martijn van der Zande

    verslaggever

Het lijkt business as usual op het Pierson College in Den Bosch. De zoemer gaat, leerlingen lopen door de gangen of staan bij de kluisjes wat te hangen. Ook docenten kletsen in de lerarenkamer over van alles en nog wat. En toch is het anders dan normaal, één docent is er niet.

Zij geeft maatschappijleer. Dat deed ze vorige week vrijdag ook. De les ging over democratische waarden en hoe die soms op gespannen voet met elkaar kunnen staan. In de les werd een spotprent van Mohammed gebruikt. Een leerling maakte daar een foto van die vervolgens via allerlei verschillende sociale media werd verspreid.

Een deel van de reacties die volgden waren heftig en intimiderend, zegt rector Alma van Bommel: "Het is heel bedreigend te lezen dat mensen vinden dat de docent in kwestie ontslagen zou moeten worden. Ook werd over groepen leerlingen gezegd dat die terug naar hun eigen land zouden moeten."

Deze week geen les

Van Bommel baalt dat alle nuances op die manier verdwijnen: "Het doet ook geen recht aan hoe wij school zijn en omgaan met leerlingen en medewerkers."

Hoewel docenten rustig door zijn gegaan met hun lessen, hebben ze uiteraard toch wel veel vragen. Daarom was er gisteren een online meeting. Er was plek voor honderd mensen en die waren allemaal bezet. "In eerste instantie wilde iedereen natuurlijk weten hoe het met de docent in kwestie is", zegt onderwijsdirecteur Tabitha van Zinnen.

"Ze is rustig, maar wel behoorlijk ontdaan door de situatie. Het voelt voor haar heel onwerkelijk en ze vraagt zich ook af in welke mate ze zich zorgen moet maken over haar eigen veiligheid." Daarom heeft de docent deze week geen les gegeven. Volgende week wordt in overleg met veiligheidsinstanties gekeken hoe de situatie er voor staat.

Ik denk dat ook de tijd waarin we leven het zo extra gevoelig maakt.

Rector Alma van Bommel

Ook andere docenten hadden vragen over hun eigen veiligheid, zegt Van Zinnen: "Vanwege corona streamen we nu veel lessen. Die zijn dan ook zichtbaar voor anderen. Docenten vragen zich af of ze controversiële onderwerpen dan nog wel kunnen bespreken. Als dat niet kan, kan dat ook het onderwijs blokkeren."

Volgens rector Alma van Bommel had deze situatie bijna op iedere middelbare school in Nederland kunnen ontstaan. "Het hoort bij de opdracht van een school om te praten over burgerschapsvorming, democratie en grondrechten. Ik denk dat ook de tijd waarin we leven het zo extra gevoelig maakt. Deze les is voorgaande jaren ook gegeven en toen viel die op een hele andere manier, in een andere context dan nu."

Eerder moest een docent van het Rotterdamse Emmauscollege onderduiken vanwege een cartoon die al vijf jaar in de klas hing. Kijk hieronder hoe leerlingen daar op reageerden:

Leerlingen Emmauscollege Rotterdam reageren op bedreiging om spotprent

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl