Minister Ollongren gaat bij GroenLinks langs om te praten over steun voor haar woonplannen
NOS NieuwsAangepast

Akkoord met linkse oppositie: minder huurstijging, 450 miljoen voor leefbare wijken

Het kabinet heeft de woonplannen voor 2021 aangepast. De huurverhoging in de vrije sector wordt beperkt tot het inflatiepercentage plus 1 procent daarbovenop. Ook komt er 450 miljoen euro vrij voor de verduurzaming van leefbare wijken en houden alleenstaanden gemakkelijker toegang tot een sociale huurwoning.

De oppositiepartijen PvdA en GroenLinks hebben een definitief akkoord bereikt met de ministers Ollongren van Wonen en Hoekstra van Financiën. De ministerraad is akkoord gegaan met het bereikte compromis.

Ollongren en Hoekstra gingen in september al op zoek naar steun bij de linkse partijen om de woonbegroting door de Tweede en Eerste Kamer te krijgen. In de Eerste Kamer heeft het kabinet geen meerderheid. Dus besloten de twee ministers om in de Tweede Kamer rond te kijken naar oppositiepartijen die het draagvlak voor de woonplannen kon vergroten en problemen in de Eerste Kamer kon voorkomen.

Van tafel

PvdA-leider Asscher en GroenLinks-voorman Klaver hebben diverse gesprekken gevoerd met de twee ministers. Maar de gesprekken liepen niet altijd even soepel. De twee partijen wilden iets terug voor hun steun.

De geplande huurverhoging in de vrije sector van 2,5 procent plus inflatie moest bijvoorbeeld van tafel. Ook moest veel geld naar de aanpak van kwetsbare wijken en de aanpassing van de inkomensgrens voor sociale huurwoningen moest van de baan.

Door deze aanpassing van de inkomensgrens werd het voor alleenstaanden wel erg moeilijk om nog een sociale huurwoning te krijgen, was de vrees van de oppositie. Er werd gesproken van een 'single-straf'. Die is nu geschrapt.

De 450 miljoen euro wordt vooral gebruikt om oude wijken op te knappen, laat minister Ollongren weten. "Het gaat om wijken waar het voor kinderen niet goed is om er op te groeien." Gemeenten moeten nu met plannen komen voor een aanpak van hun achterstandswijken.

Daadkracht

GroenLinks is tevreden met het akkoord. "Er is behoefte aan een overheid die de wooncrisis aanpakt, die bereid is daadkracht te tonen en in te grijpen", aldus GroenLinks-leider Klaver. "We zijn blij dat het kabinet met dit akkoord laat zien dat het bereid is een stap extra te zetten." De PvdA is ook tevreden over de "fundamentele verbetering" van de kabinetsplannen. "Gelukkig past het kabinet na veel duw- en trekwerk de plannen aan."

De Woonbond spreekt over een stapje in de goede richting, maar vindt dat het kabinet geen echte keuze heeft gemaakt voor betaalbare huurwoningen en een grotere sociale huursector.

Maandag praat de Tweede Kamer over de woonbegroting.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl