In samenwerking met
Rijnmond
NOS NieuwsAangepast

Ontspoord metrostel Spijkenisse is los van kunstwerk en staat op de grond

De metro die in de nacht van zondag op maandag ontspoorde bij station De Akkers in Spijkenisse staat op de grond. Het is gelukt om het voorste gedeelte van het metrostel los te maken en naar beneden te takelen.

Daar was heel wat voor nodig:

Berging ontspoorde metro Spijkenisse afgerond

Vanochtend heeft een grote kraan de voorste wagon opgetild van het kunstwerk waarop de metro was gestrand nadat de bestuurder op het eindstation door het stootblok was gereden.

Vanmiddag is de voorste wagon afgesplitst van het achterste stel. De wagon is eerst met snijbranders losgesneden en werd daarna losgewrikt.

Dit lukte niet meteen, volgens de veiligheidsregio kwam dit omdat tijdens het snijden een bout over het hoofd was gezien. Na een paar pogingen kwam de wagon alsnog los.

De Inspectie Leefomgeving en Transport onderzoekt nu het metrostel, daarna wordt de wagon afgevoerd, meldt Rijnmond.

Tien meter boven de grond

Sinds het ongeluk rustte het metrostel tien meter boven de grond op het werk Walvisstaarten, dat bestaat uit twee grote staarten die uit het water komen. Beelden daarvan gingen de hele wereld over.

Om de berging mogelijk te maken is een sloot gedempt en zijn bomen gerooid. Ook zijn twee huizen ontruimd.

"We nemen de tijd. Dit moet heel goed uitgevoerd worden", zei een woordvoerder van de veiligheidsregio. Sinds vanochtend is flink wat materiaal naar boven gebracht.

Dit zijn beelden van vanochtend tijdens de voorbereiding:

Berging van ontspoorde metro Spijkenisse van start

De Veiligheidsregio riep mensen op om niet naar de berging te komen kijken. "We willen absoluut voorkomen dat het hier te druk wordt in verband met het coronavirus," zei ook burgemeester Foort van Oosten.

Ondanks die oproep van de burgemeester was de belangstelling voor de berging groot.

  • Rijnmond
    Veel belangstelling voor berging metro
  • Mizzle Media

Hoe het ongeluk precies heeft kunnen gebeuren, is nog niet duidelijk. De machinist kon ongedeerd uit het toestel klimmen en is gehoord.

Advocaat Kim Kuster zegt tegen Rijnmond dat de machinist niets heeft gedaan wat hem kan worden verweten. Ook zijn een blaas- en speeksteltest zijn negatief uitgevallen.

Volgens de advocaat zou over de machinist "de wildste geruchten de ronde doen". "Mijn cliënt zou op zijn telefoon hebben gekeken. Hij zou dronken zijn geweest. Integendeel, hij vreesde voor zijn leven", zegt Kuster.

"De metrobestuurder vraagt zich af waarom hij als verdachte is behandeld", vervolgt de advocaat. "Hij is vreselijk geschrokken, is in shock, moet bijkomen. Toch werd hij in een politiecel gegooid, in een scheurpak. Daar heeft hij tot zijn vrijlating, maandagmiddag 16:00 uur, gezeten. Toen heeft de officier van justitie besloten dat hij mocht gaan."

Over wat er precies is gebeurd kan de advocaat niets zeggen. "Maar het is geen menselijke fout geweest."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl