NOS Nieuws

Wekdienst 2/11: overleg over coronamaatregelen • Aandacht voor vrijheid van meningsuiting

Goedemorgen! De 25 burgemeesters van het Veiligheidsberaad komen bijeen om de coronacrisis te bespreken. En op scholen is er aandacht voor de vrijheid van meningsuiting, naar aanleiding van de moord op de Franse leraar Samuel Paty.

Vanochtend is het bewolkt en veelal droog, maar in de middag valt er tijdelijk meer regen. Later klaart het weer op en stroomt koudere lucht het land in. Voor de regen uit wordt het 17 tot 20 graden. Er staat veel wind.

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. Check hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • De 25 burgemeesters van het Veiligheidsberaad bespreken vanavond in Utrecht eventuele aanvullende maatregelen om de tweede coronagolf te bestrijden.
  • Minister voor Medische Zorg Tamara van Ark gaat in gesprek met vakbond FNV over de salarissen in de zorg. De vakbond is woedend, omdat het kabinet een motie over hogere zorgsalarissen die vorige week werd aangenomen, niet wil uitvoeren.
  • Op scholen wordt aandacht besteed aan de vrijheid van meningsuiting, naar aanleiding van de moord op de Franse leraar Samuel Paty die Mohammed-cartoons had getoond in zijn klas. De ministers Slob en Van Engelshoven hebben scholen gevraagd om stil te staan bij het belang van vrije meningsuiting. Zij waren daartoe weer opgeroepen door hun Franse collega.
  • Unilever vraagt bij het Britse High Court om formele goedkeuring voor het plan om op papier een volledig Brits bedrijf te worden. Het gaat om een formele stap, maar deze is toch erg belangrijk. Als het Britse hof akkoord is, kan Unilever niet meer eigenhandig de verhuizing afblazen.

Wat heb je gemist?

Het dodental in Turkije na de aardbeving van vrijdag is opgelopen naar 76. Bijna duizend mensen raakten gewond, zeggen Turkse autoriteiten. In de stad Izmir zoeken reddingswerkers al dagen naar overlevenden, maar de kans daarop wordt steeds kleiner.

Gisteren werd nog wel een man van 70 levend onder het puin vandaan gehaald. De aardbeving was in de zee tussen Turkije en Griekenland. Op het Griekse eiland Samos kwamen twee tieners om het leven.

Ander nieuws uit de nacht:

Metro ontspoort en hangt in de lucht

En dan nog even dit:

Het etappeschema van de 108ste editie van de Tour de France is zondagavond bekendgemaakt. Het wordt een ronde die, als de omstandigheden het toelaten, op 26 juni begint in Brest en op 18 juli eindigt op de Champs-Élysées.

Liefhebbers van bergetappes smullen van het parcours. De legendarische berg de Mont Ventoux moet in de elfde etappe twee keer beklommen worden. In 2016 maakte de Mont Ventoux voor het laatst deel uit van de Tour de France. Het werd een legendarische dag, waarop geletruidrager Chris Froome rennend de berg op moest.

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl