NOS Nieuws Buitenland Aangepast

Aartsbisschop België kritisch over Vangheluwe

De leider van de Rooms-Katholieke Kerk in België zegt geschokt te zijn door de uitspraken van de voormalige bisschop van Brugge, Roger Vangheluwe.

Voor het eerst reageerde aartsbisschop Léonard in interviews in de Belgische media op het schandaal. Anderhalve week geleden sprak Vangheluwe uitgebreid over het seksuele misbruik dat hij een minderjarige neefje had aangedaan en bekende hij ook een tweede neefje te hebben lastiggevallen.

"Het interview kwam net op het moment dat het Vaticaan hem had opgedragen om in stilte te leven", aldus Léonard, die tot nu toe niet had willen reageren op de zaak. "Het was niet opportuun en zelfs schokkend dat hij dat deed."

Ook vond de aartsbisschop het onkies dat Vangheluwe zich tot bisschop had laten wijden "met dergelijke lijken in de kast".

Vakantie

In België was veel commentaar op de onverschillige manier waarop Vangheluwe over het misbruik praatte. Léonard onderschrijft die kritiek. "Zijn lichamelijke houding was heel slecht. Hij had de toon van iemand die op vakantie is."

Léonard benadrukte wel dat Vangheluwe inmiddels door de kerk gestraft is door hem uit zijn functie te ontheffen. "Rome heeft onmiddellijk en op een heel uitzonderlijke manier gereageerd. Twee dagen nadat de feiten bekend waren, werd hij al ontslagen. In ons land zijn we gewoon om wat meer geduld te hebben dan twee dagen."

Verjaard

De aartsbisschop wilde zich niet uitspreken over verdere strafmaatregelen tegen Vangheluwe, die niet meer strafrechterlijk vervolgd kan worden omdat het misbruik is verjaard.

Léonard zei dat het mogelijk is om Vangheluwe in de lekenstand terug te zetten, maar betwijfelde of dat de beste straf is. "Dan heeft Rome geen enkele controle meer over hem. Nu, als priester, kan het Vaticaan toch nog een zekere mate van controle uitvoeren."

STER reclame